Multe persoane se confruntă cu sângerare nazală, iar acest lucru poate de multe ori să nu reprezinte vreo problemă medicală majoră. Cei mai predispuși la sângerări nazale sunt copiii, iar majoritatea părinților tind să îi pună pe spate și cu mâna ridicată. Această metodă, însă, poate cauza și mai multe probleme, avertizează medicii.
De regulă, atunci când ne curge sânge din nas, ne întindem repede pe un pat și așteptăm să se oprească sângerarea. Totuși, trebuie să știți că această metodă nu este deloc corectă și vă poate cauza și mai multe probleme, mai ales în rândul celor mici.
Un fost paramedic, Nikki Jurcutz, a explicat ce se întâmplă dacă un adult sau un copil lasă capul pe spate în timp ce sângerează din nas.
Citește și: 3 mituri despre leacurile băbești. De ce NU E BINE să porți șosete cu oțet sau să pui albuș pe o arsură
Dacă lăsăm capul pe spate, tot sângele de pe nas și toate secrețiile nazale vor fi înghițe și nici sângerarea nu se va opri prea rapid. Deși înclinați capul pe spate, nu înseamnă că sângele va înceta să mai curgă.
În schimb, înclinarea capului pe spate ar putea face ca sângele să curgă în partea din spate a gâtului și în stomac.
De aceea, atunci când aveți sângerări nazale, trebuie să rămâneți în poziție verticală, deoarece în acest mod reduceți presiunea sângvină din vasele nazale! E foarte bine să vă aplecați în față pentru a nu înghiți sânge și alte secreații nazale!
De asemenea, este bine să folosiți degetul mare și cel arătător pentru a apăsa pe ambele nări. Țineți apăsat între 5-10 minute înainte de a verifica dacă aceasta s-a oprit!
Citește și: Boala de inimă provocată de o infecție. Sunetul sângelui care curge prin vene, un indiciu important
În cazul copiilor, paramedicul a precizat că sângele care se scurge pe gâtul copilului poate bloca căile respiratorii. Iată cum ar trebui să procedați în acest sens:
”Odată ce sângerarea s-a oprit, rugați-l să se aplece în continuare înainte în timp ce îi curățați nasul cu apă călduță. Odată curățat, sfătuiți-l să se odihnească, să evite să facă efort sau să își sufle nasul pentru a preveni deranjarea cheagurilor de sânge”, a mai completat Nikki Jurcutz.
Specialistul mai recomandă să mergeți la spital cu micuțul în următoarele cazuri:
Sursa: The Sun