Sunt două moduri prin care organismul acumulează colesterol: din ficat și din dietă. Atunci când colesterolul începe să se acumuleze în cantități mari în sânge, rămâne atașat pe artere și produce blocarea lor. Acest lucru se întâmplă din cauza unei diete sărace, genei, stresului, sedentarismului, hipertensiunii sau chiar diabetului necontrolat. Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), peste 100 de milioane de adulți americani au colesterolul crescut, aspect care crește riscul cardiovascular și duce la deces. Medicamentația poate ajuta reducerea colesterolului, dar și alegerile alimentare pot face o diferență semnificativă, iar principalul nutrient care poate reduce colesterolul sunt fibrele solubile.
Multe dintre fibre provin din alimentele vegetale, iar consumate cu regularitate ajută la încetinirea digestiei prin absorbția de apă și transformarea lor într-o consistență similară unui gel. Fibrele solubile acționează ca un burete și extrag din tractul digestiv colesterolul în exces și îl elimină ulterior. Printre alimentele care conțin fibre solubile se numără ovăzul, leguminoasele, fructele de pădure, legumele și semințele, iar fibre insolubile conțin merele, morcovii și cartofii cu coajă.
Fibrele insolubile trec mai rapid prin tractul digestiv și previn constipația. Deși ele nu sunt asociate direct reducerii colesterolului, joacă un rol critic în menținerea sănătății inimii și sprijină mișcarea tractului digestiv contribuind la managementul colesterolului.
Fibrele solubile ajută la reducerea colesterolului, iar asta pentru că ele sunt fibre vâscoase care reduc colesterolul LDL. Una dintre fibrele vâscoase este chiar beta-glucanul, care se regăsește în alimente precum ovăz și orz. Studii publicate în 2023 în Advences in Nutrition arată că 15 grame de fibre solubile consumate zilnic au efecte miraculoase asupra colesterolului total.
Un alt beneficiu al fibrelor solubile este îmbunătățirea sănătății tractului digestiv. Spre deosebire de alte fibre, fibrele solubile sunt rezistente la digestie în intestinul subțire, sar sunt fermentate de bacterii în intestinul gros. Acest proces modifică microbiota intestinală și contribuie la reducerea efectelor colesterolului.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323000054