Află care este diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla. Dacă medicul ți-a recomandat efectuarea unui RMN, fără a preciza ce tip anume, e posibil să fii pus în situația de a face o alegere care nu întotdeauna este cea corectă. Dacă ai orice nelămurire, pentru a nu pierde timp și bani, solicită-i medicului toate informațiile de care ai nevoie înainte de a face programarea pentru RMN.
RMN-ul (Rezonanța Magnetică Nucleară) sau IRM-ul (Imagistica prin Rezonanță Magnetică) este o investigație imagistică avansată complet neiradiantă, nedureroasă și neinvazivă.
Prin intermediul magneților de mare putere și al unui computer ultraperformant, această investigație ajută la obținerea unor imagini foarte detaliate, din mai multe unghiuri, ale unor secțiuni din corpul omenesc și poate deosebi țesuturile normale de cele afectate.
De cele mai multe ori, RMN-ul este recomandat pentru a stabili un diagnostic de certitudine, astfel încât să fie adoptată cea mai bună strategie terapeutică. De asemenea, poate fi indicat și pentru monitorizarea unei afecțiuni sau pentru evaluarea post-operatorie.
Printre condițiile medicale suspectate care impun necesitatea efectuării unui RMN se numără:
Trebuie menționat însă că sunt sute, poate chiar mii de boli în care RMN-ul este util, așadar lista de mai sus este sumară. De reținut totuși că performanța este maximă în morfologia organelor parenchimatoase și mult mai redusă în aprecierea patologiilor tubului digestiv.
Pacientul trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie și apoi celui de specialitate, pentru ca indicația de RMN să fie justificată.
Citește și: Ce trebuie să ştii înainte să faci un RMN
În prezent, majoritatea investigațiilor RMN sunt pretabile aparatului 1,5 Tesla. Folosite inițial în cercetare, aparatele RMN 3 Tesla au devenit însă disponibile și în practica medicală curentă pentru uz clinic, în special în cazul afecțiunilor din sfera cerebrală, vasculară sau musculo-scheletală.
Chiar dacă precizia și acuratețea RMN-ului 3 Tesla sunt mai ridicate și timpul de examinare este mai scurt, există anumite limitări și contraindicații, tocmai din cauza puterii magnetice mai crescute decât în cazul RMN 1.5 Tesla. Astfel, pacienții cu anumite implanturi, stenturi sau proteze osoase metalice trebuie să menționeze acest aspect medicului, pentru ca acesta să recomande varianta optimă de RMN.
De asemenea, diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla poate consta și în costuri mai ridicate în cazul celui din urmă.
Citește și: Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv implantabil de tip stent sau stimulator cardiac
PRO:
CONTRA:
PRO:
CONTRA:
Iată, așadar, care este diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla, avantajele și dezavantajele fiecăruia, precum și indicațiile/contraindicațiile. Prin urmare, este important ca medicul să ia decizia corectă în ceea ce privește alegerea tipului de RMN, astfel încât pacientul să beneficieze de cele mai bune rezultate în condiții de siguranță maximă.
Surse: radiopaedia.org, scanmed.com, mrisafety.com, ncbi.nlm.nih.gov