Diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla. Avantaje și Dezavantaje

  • Publicat:
Diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla. Avantaje și Dezavantaje
Foto: Shutterstock

Află care este diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla. Dacă medicul ți-a recomandat efectuarea unui RMN, fără a preciza ce tip anume, e posibil să fii pus în situația de a face o alegere care nu întotdeauna este cea corectă. Dacă ai orice nelămurire, pentru a nu pierde timp și bani, solicită-i medicului toate informațiile de care ai nevoie înainte de a face programarea pentru RMN.

Când este indicat un RMN

RMN-ul (Rezonanța Magnetică Nucleară) sau IRM-ul (Imagistica prin Rezonanță Magnetică) este o investigație imagistică avansată complet neiradiantă, nedureroasă și neinvazivă.

Prin intermediul magneților de mare putere și al unui computer ultraperformant, această investigație ajută la obținerea unor imagini foarte detaliate, din mai multe unghiuri, ale unor secțiuni din corpul omenesc și poate deosebi țesuturile normale de cele afectate.

De cele mai multe ori, RMN-ul este recomandat pentru a stabili un diagnostic de certitudine, astfel încât să fie adoptată cea mai bună strategie terapeutică. De asemenea, poate fi indicat și pentru monitorizarea unei afecțiuni sau pentru evaluarea post-operatorie.

Printre condițiile medicale suspectate care impun necesitatea efectuării unui RMN se numără:

Trebuie menționat însă că sunt sute, poate chiar mii de boli în care RMN-ul este util, așadar lista de mai sus este sumară. De reținut totuși că performanța este maximă în morfologia organelor parenchimatoase și mult mai redusă în aprecierea patologiilor tubului digestiv.

Pacientul trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie și apoi celui de specialitate, pentru ca indicația de RMN să fie justificată.

Citește și: Ce trebuie să ştii înainte să faci un RMN

Diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla

În prezent, majoritatea investigațiilor RMN sunt pretabile aparatului 1,5 Tesla. Folosite inițial în cercetare, aparatele RMN 3 Tesla au devenit însă disponibile și în practica medicală curentă pentru uz clinic, în special în cazul afecțiunilor din sfera cerebrală, vasculară sau musculo-scheletală.

Chiar dacă precizia și acuratețea RMN-ului 3 Tesla sunt mai ridicate și timpul de examinare este mai scurt, există anumite limitări și contraindicații, tocmai din cauza puterii magnetice mai crescute decât în cazul RMN 1.5 Tesla. Astfel, pacienții cu anumite implanturi, stenturi sau proteze osoase metalice trebuie să menționeze acest aspect medicului, pentru ca acesta să recomande varianta optimă de RMN.

De asemenea, diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla poate consta și în costuri mai ridicate în cazul celui din urmă.

Citește și: Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv implantabil de tip stent sau stimulator cardiac

RMN 1.5 Tesla – avantaje și dezavantaje

PRO:

  1. Riscul de producere a erorilor de imagine (artefacte) este mai redus
  2. Poate fi efectuat și dacă pacientul are anumite dispozitive implantabile (trebuie prezentat un „pașaport” în care sunt specificate denumirea corectă și completă a dispozitivului implantat, precum și firma producătoare – sunt elemente esențiale pentru identificarea cu precizie a acestora în diversele baze de date, care oferă informații importante privind comportamentul dispozitivelor în câmpul magnetic generat de aparatul de RMN)
  3. Zgomotul este mai redus
  4. Poate fi făcut și de gravide
  5. Este mai ieftin decât RMN 3 Tesla (spre exemplu, un RMN pentru coloană lombo-sacrată nativ, fără substanță de contrast, are prețuri începând de la 600 de lei, costul variind în funcție de unitatea medicală unde este efectuată investigația)

CONTRA:

  1. Claritatea imaginilor este inferioară RMN-ului 3 Tesla în anumite situații/patologii examinate
  2. Timpul de examinare este mai crescut
  3. Spațiul din interiorul aparatului este mai mic și pacientul poate resimți disconfort

RMN 3 Tesla – avantaje și dezavantaje

PRO:

  1. Imagini de rezoluție mult mai înaltă
  2. Scurtarea cu până la 50% a timpului de examinare
  3. Permite vizualizarea unor tumori de dimensiuni milimetrice
  4. Confort sporit pentru pacient (spațiul în interiorul aparatului de examinare este mai mare)

CONTRA:

  1. Sensibilitatea la mișcare este mult mai mare și există riscul de apariție a artefactelor (erori în imaginile obținute)
  2. Nu este indicat pacienților cu implanturi, stenturi, stimulatoare cardiace sau proteze metalice, deoarece puterea magnetică superioară poate deteriora dispozitivul
  3. Zgomotul este mai crescut
  4. Rata de absorbție specifică este crescută, putând determina supraîncălzire
  5. Nu este recomandat gravidelor
  6. Costuri mai ridicate (spre exemplu, un RMN pentru coloană lombo-sacrată nativ, fără substanță de contrast, are prețuri începând de la 900 de lei, costul variind în funcție de unitatea medicală unde este efectuată investigația)

Iată, așadar, care este diferența dintre RMN 1.5 și 3 Tesla, avantajele și dezavantajele fiecăruia, precum și indicațiile/contraindicațiile. Prin urmare, este important ca medicul să ia decizia corectă în ceea ce privește alegerea tipului de RMN, astfel încât pacientul să beneficieze de cele mai bune rezultate în condiții de siguranță maximă.

Surse: radiopaedia.org, scanmed.com, mrisafety.com, ncbi.nlm.nih.gov

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult