Sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, simțim din ce în ce mai des nevoia să îi acordăm o atenție sporită. Dacă și tu ești decis să faci o schimbare de stil de viață care să îți permită să ai mai multă grijă de sănătatea ta mintală, ia în considerare următoarele sfaturi.
Știi cum se spune, minte sănătoasă în corp sănătos. A avea grijă de sănătatea ta fizică este o modalitate excelentă de a susține sănătatea ta mintală. Sănătatea fizică și sănătatea mintală sunt strâns legate, deoarece prima o afectează pe a doua. Prin urmare, pentru a te asigura că mintea ta primește tot sprijinul de care are nevoie pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să ai grijă de corpul tău. O modalitate de a face acest lucru este să fii activ fizic. Sportul nu numai că te ajută să te menții în formă bună, ci contribuie și la reducerea tensiunii musculare și la creșterea fluxului de sânge către creier. O altă modalitate este să ai o alimentație sănătoasă pentru a-ți susține stilul de viață activ. Dieta ar trebui să fie echilibrată nutrițional și bogată în alimente benefice creierului, precum pește, fructe de pădure și nuci. Este, de asemenea, vital să acorzi corpului tău suficientă odihnă.
Dacă vrei să îți îmbunătățești sănătatea mintală, ultimul lucru de care ai nevoie este negativitatea. În timp ce este aproape imposibil să îți oprești gândurile întunecate, ai control complet asupra tipului de oameni pe care îi permiți în spațiul tău personal. Oamenii negativi joacă un rol important în afectarea capacității noastre de a gândi pozitiv în timpul unei crize. Ei îți epuizează energia mintală și te împiedică să fii optimist. Oamenii pozitivi fac exact opusul. Ei ne sprijină cu forța mentală de care avem nevoie atunci când pare că ne lipsește. Înconjoară-te cu oameni buni – oameni cu conexiuni familiale și sociale sănătoase. Dacă locuiești singur, încearcă să te alături unui grup de activități sau unei asociații de voluntariat, deoarece acestea îți oferă șansa de a cunoaște oameni noi.
Stresul este unul dintre principalii factori responsabili de afectarea sănătății tale mintale. Deși un nivel gestionabil de stres este nu doar o parte normală a vieții umane, ci și necesar, este esențial să ții sub control creșterea nivelurilor de stres. Diferite persoane au diferite modalități de a reduce stresul. Ceea ce contează cel mai mult este să te implici în ceva ce îți place și care te relaxează. Unii preferă tehnici de meditație pentru a reduce stresul. Alții, să iasă la plimbare sau să se calmeze prin diferite tehnici de control al respirației. Și nu în cele din urmă, o mare parte din oameni se bazează pe yoga pentru a-și calma și controla respirația. Indiferent de alegerea ta, găsește ceva care te poate ajuta eficient să reduci stresul.
Foto: Shutterstock