Multe alimente sunt considerate sănătoase, dar în realitate nu sunt tocmai cele mai bune alegeri. Există situația în care aceste alimente „sănătoase” să nu conțină toți nutrienții necesari sau chiar să fie procesate și să conțină aditivi care mimează beneficiile pentru sănătate. Pentru a evita consecințele, ai grijă la aceste alimente.
Un motiv pentru care ar trebui să eviți brânza cu puțină grăsime ține de faptul că grăsimea ajută la absorbția nutrienților grași și solubili care se regăsesc în lapte, precum vitaminele A și D. Aceste grăsimi sprijină glicemia, esențială pentru concentrare și energie. Multiple studii arată că produsele grase consumate cu moderație nu cresc mortalitatea produsă de bolile cardiovasculare, ba chiar pot proteja inima.
Margarina nu este întotdeauna mai bună decât untul. Aceasta conține aproximativ 70% mai puțină grăsime saturată decât untul și ambele conțin aceeași cantitate de grăsime totală. Margarina conține 11 grame de grăsime per linguriță comparativ cu untul, care conține 12 grame, ceea ce nu face să fie o diferență semnificativă atunci când este consumată cu moderație.
Dacă nu îți place untul, ai intoleranță la lactoză sau ești vegan, poți încerca uleiul de măsline, uleiul de avocado sau uleiul de cocos pentru gătit.
Doar pentru că scrie „natural” pe ambalaj nu înseamnă că este chiar o variantă sănătoasă. În continuare trebuie să citești eticheta și să vezi dacă este prezent zahărul adăugat, cafeina sau dacă există ingrediente care ar putea interacționa cu anumite medicamente.
Dacă simți că ai nevoie de energie încearcă, în schimb, ceaiul verde, ceaiul negru sau cafeaua.
Dacă renunți la carne, din diferite motive, fie ele asociate sănătății, religiei sau este pur și simplu o preferință, mare atenție cum introduci în dietă produsele vegetale. Multe dintre ele conțin cantități generoase de sodiu. Și, pentru că multe produse folosesc proteină de soia sau proteină de mazăre, lipesc foarte mulți nutrienți din aceste alimente.
Oricât de tentante ar fi deserturile fără zahăr, de multe ori, ele conțin alte ingrediente adăugate pentru a înlocui gustul la care râvnim. În multe situații, deși nu consumi un produs cu zahăr, există posibilitatea de a consuma un desert cu prea multe grăsimi și, automat, cu prea multe calorii. Îndulcitorii artificiali sunt la fel de periculoși ca zahărul.
Din păcate, aceste produse sunt bogate în zahăr și nu conțin proteine, ceea ce nu e o veste deloc bună pentru managementul glicemiei. Întotdeauna citește eticheta și optează pentru produse care nu conțin zahăr adăugat sau înlocuitori.