Ne aflăm oficial în acea perioadă din an în care gripa și răceala stau la până, iar perioada de recuperare după un astfel de episod nu este cea mai plăcută, motiv pentru care, pentru a preveni apariția lor, trebuie să avem grijă de sistemul nostru imunitar. Dacă ți se întâmplă în mod constant să răcești, cel mai probabil ai sistemul imunitar compromis, iar în acest sens, există câteva semnale pe care corpul ți le transmite, dar nu le iei în seamă pentru că par lucruri perfect normale.
Sistemul imunitar are la bază diferite organe și celule care protejează organismul de germeni, precum bacterii, virusuri și toxine. Uneori, sistemul de apărare nu mai funcționează la capacitate maximă, iar ca să-ți dai seama de asta, trebuie să urmărești cu atenție următoarele semne.
Cu toții trecem prin perioade stresante, iar mai nou, stresul pare să fie o normalitate în viața noastră, iar prezența lui începe să nu ne mai neliniștească atât de mult, pentru că ne-am obișnuit cu el. Dar dacă simți că ești copleșit de tot ceea ce se întâmplă în viața ta, află că același lucru se întâmplă și în sistemul imunitar, scrie Penn Medicine.
Un raport publicat de Asociația Americană de Psihologie spune că organismul nostru este echipat să facă față stresului, dar în doze mici. Atunci când suntem stresați pe termen lung și începem să ne confruntăm cu stresul cronic, deja vorbim de efecte mult mai serioase care compromit sistemul imunitar. Stresul reduce limfocitele, adică celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor, ceea ce înseamnă că ești mai predispus la gripă și răceală.
În medie, un adult răcește într-un an de două-patru ori, scrie Johns Hopkins Medicine. Dacă se întâmplă să răcești mai des de atât, acesta este un indicator că sistemul tău imunitar este compromis, iar asta pentru că organismul nu mai produce suficiente limfocite, care la rândul lor produc anticorpi care luptă împotriva infecțiilor virale.
Pentru asta ai nevoie să urmezi o dietă bogată în vitamine, precum vitamina B12, acid folic și zinc.
Cel mai probabil crezi că nu există nicio legătură între sistemul imunitar și tractul digestiv. Potrivit unei cercetări din 2017, 70% din sistemul imunitar se află în strânsă legătură cu tractul gastrointestinal. Bacteriile benefice și microorganismele care trăiesc în tractul digestiv apără împotriva infecțiilor și sprijină sistemul imunitar, iar dacă acesta este compromis, riști să te confrunți cu inflamație cronică și chiar boli autoimune.
Dacă te simți constant obosit, chiar dacă ai avut un somn decent, acesta poate fi un semn că ai sistemul imunitar compromis. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul încearcă să conserve energia pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva germenilor.
Fie că vorbim de o infecție la urechi, pneumonie sau chiar sinuzită, acestea pot fi semne că sistemul tău imunitar este compromis.
Atunci când te confrunți cu o arsură, tăietură sau o rană deschisă, organismul se mobilizează pentru a te proteja împotriva virusurilor și folosește sânge bogat în nutrienți pentru a ajuta pielea să se regenereze. Procesul de vindecare are nevoie de celule imunitare sănătoase, iar dacă rănile se vindecă foarte greu, atunci ai sistemul imunitar compromis, scrie Penn Medicine.
Surse: