Se estimează că una din trei persoane se confruntă cu intestinul iritabil. Această tulburare afectează aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați și se întâlnește frecvent la persoanele cu vârste sub 45 de ani. Cum se face diagnosticul și ce presupune asta, aflăm dintr-un interviu realizat cu Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR.
Întrebată cum se definește intestinul iritabil, Dr. Carmen Lamatic a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Intestinul iritabil reprezintă o tulburare funcțională în care pacientul prezintă durere abdominală sau disconfort abdominal cel puțin o dată pe săptămână, în ultimele trei luni, iar simptomatologia debutează cu minim șase luni. Anterior, trebuie spus că este o afectare frecventă a intestinului această tulburare funcțională și că reprezentând o tulburare funcțională, pacientul nu prezintă niște leziuni la nivel intestinal, ci își simte propriul intestin mai alert”.
Privind simptomatologia, pacientul se prezintă în cabinetul medicului, în primul rând, cu durerea.
„El vine pentru durerea abdominală, pentru disconfort, care poate fi prezent mai ales difuz în timpul zilei, foarte rar noaptea. Poate fi accentuat acest disconfort după masă și uneori se poate ameliora odată cu evacuarea scaunului. Acest disconfort abdominal se poate însoți de tulburări de tranzit, diaree sau constipație. Iarăși aceste tulburări de tranzit intră în definiția intestinului iritabil. Practic, durerea și tulburările de tranzit se asociază în acest intestin iritabil și ne referim mai ales la constipație sau diaree. Pot apărea și modificări în forma scaunului, dar aceste lucruri mai mult ținând cont de ele științific și iarăși se mai pot asocia manifestări extra-digestive, pentru că acest intestin iritabil apare la pacienții care prezintă niște tulburări psihosomatice, sunt mai stresați și atunci pot să prezinte tulburări de dinamică sexuală, pot să prezinte tulburări urinare, pot să prezinte fibromialgie, pot să prezinte anxietate”, a explicat Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR.
Urmărește interviul în continuare pentru a afla cum se pune diagnosticul de intestin iritabil.