Tindem să nu luăm în considerare modul în care tehnologia joacă un rol în declinul sănătății noastre, deoarece toți depindem de ea în fiecare zi.
Îți spunem doar cinci feluri în care tehnologia îți poate face rău, dar ele sunt mult mai multe. Nu zice nimeni să renunți la tehnologie, nici nu ar fi posibil, dar poți face ajustări în stilul tău de viață după nevoie, să te bazezi mai puțin pe ea și să îmbunătățești starea ta de bine pe termen lung.
Televizoarele inteligente și rețelele de streaming te fac ușor să pierzi noțiunea timpului și să petreci ore în șir urmărind serialele tale preferate. Acele ore ar fi putut fi folosite pentru a face curățenie în casă sau pentru a face sport, mișcare esențială de care are nevoie corpul tău pentru a rămâne sănătos.
Atunci când privești un ecran, ochii tăi vor să se așeze natural pe un punct de focalizare mai îndepărtat, cu rol de acomodare. Din cauza acestui fapt, ochii tăi luptă continuu să se concentreze pe ecran, ceea ce declanșează dureri de cap și migrene din cauza efortului ocular.
Gândește-te cât de des iei telefonul în mod subconștient și deschizi aplicația ta preferată. Nu este o coincidență. Dezvoltatorii de aplicații folosesc strategic atracții și trucuri psihologice, cum ar fi trimiterea de notificări, pentru a atrage noi utilizatori și a-i menține. A avea nevoie constantă să fii pe rețelele sociale sau alte aplicații reprezintă o formă de dependență mentală, un rezultat direct al timpului excesiv petrecut în fața ecranului.
În timp ce te ocupi de proiectul tău de la job, s-ar putea să ai o tabletă care rulează ultimul film sau telefonul tău afișează un flux actualizat de pe rețelele sociale. Fără să vrei, multitasking-ul îți crește nivelul de anxietate, pentru că îți concentrează atenția în direcții diferite.
Telefonul tău vibrează și primești o alertă de știri despre ultima criză din lume. Membrii familiei postează lucruri controversate pe Facebook, sau primești mesaje constante de la un partener supărat. Tehnologia adaugă la stresul tău, fie că îți dai seama sau nu, ceea ce duce la până la urmă la probleme precum hipertensiunea arterială și alte boli de inimă.
Foto: Shutterstock