Eviți să pui grăsime în salată pe motiv că te vei îngrășa? Nimic mai fals! Desigur, dacă alegi grăsimea potrivită și nu exagerezi cu cantitățile.
În ultimii ani, grăsimea în dietă a fost „pusă la perete”, fiind acuzată, de multe ori pe nedrept, că ar favoriza acumularea kilogramelor. De câte ori nu ți s-a spus sau ai citit că grăsimea din salată anulează beneficiile aduse de legume?
Medicul nutriționist Lily Nichols demontează acest mit și oferă 4 motive pentru care e bine să pui grăsime în salată, oferind în același timp exemple de dressinguri și surse de grăsimi sănătoase care ajută la slăbire.
Legumele din salată au nevoie de grăsime pentru ca nutrienții să fie corect absorbiți în organism. Betacarotenul din morcovi, licopenul din roșii și în general legumele bogate în vitaminele A, D, E și K trebuie „combinate” cu grăsime ca să beneficiezi de proprietățile lor.
Câtă grăsime? Nici prea multă, nici prea puțină. Două linguri de ulei de măsline sunt de ajuns, spune medicul. Sau o mână de nuci ori o jumătate de avocado – sunt surse excelente de grăsimi sănătoase.
Un alt motiv să pui grăsime în salată este… gustul. Nimănui nu-i place o salată fadă, ce pare că-ți stă în gât cu fiecare îmbucătură. De altfel, este și unul dintre motivele pentru care multe persoane renunță la dietă – mâncarea fără gust.
Imaginați-vă două farfurii: într-una „tronează” un broccoli fiert și fad, în alta broccoli presărat cu puțin parmezan, sos pesto sau unt topit. Așa-i că a doua variantă vă surâde mai mult? În plus, satisfăcându-vă acest mic capriciu, mintea nu va mai fi tentată să caute calorii în alte alimente, cu mult mai nesănătoase.
Tot nu ești convinsă că e bine să pui grăsime în salată? Iată încă un motiv: fără grăsime, legumele nu au destule calorii pentru a ne ține de foame.
Dacă mănânci un castron generos de salată, dar fără pic de grăsime în ea, la nici 2 ore îți va fi foame din nou. Și sunt șanse mari să înfuleci o gustare care constă într-un baton de ciocolată ori un covrig, anulându-ți astfel eforturile de a slăbi.
Pe de altă parte, dacă pui în salată puțin ulei de măsline, o bucățică de brânză, câteva nuci sau felii de avocado, organismul va beneficia de toate substanțele nutritive și creierul va fi „mulțumit” de hrana pe care i-ai oferit-o, răsplătindu-te cu o senzație de sațietate care va dura mai mult timp și care te va ține la distanță astfel de gustările hipercalorice.
Nu în ultimul rând, uită de regula grăsimea îngrașă! Grăsimea e bună și NU îngrașă, dar trebuie alese corect sursele, precum și cantitatea. La fel de important e cum reacționează corpul la hrana pe care i-o oferim.
Un studiu publicat în prestigioasa revistă Journal of the American Medical Association a arătat că cea mai eficientă metodă de accelerare a metabolismului și, implicit, de scădere în greutate constă în limitarea consumului de alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați. Și nu ne referim la carbohidrații buni, cei din legume, ci la aceia din pâine, orez, cartofi, paste, făinoase în general (patiserie, covrigi, napolitane, gogoși etc.), care de multe ori sunt combinați cu grăsime la fel de rea, cum ar fi cea din uleiul de palmier.
Bine, bine, punem grăsime în salată, dar ce fel de grăsime? Cu siguranță nu sunt indicate dressingurile din magazine, cele la plic sau la tub, pline de uleiuri parțial hidrogenate de slabă calitate, sirop de porumb și diverși alți aditivi deloc naturali și categoric nocivi pentru sănătate pe termen lung.
În schimb, prepară-ți acasă propriul dressing de salată. E foarte simplu, rapid și sănătos!
Iată câteva variante de dressing recomandate de nutriționist (raport egal oțet/ulei):
Nu vrei să folosești dressing în salată? Nicio problemă: adaugă în ea alimente care conțin grăsimi sănătoase. Astfel de exemple sunt: măslinele, brânza de capră, ouăle fierte (da, cu tot cu gălbenuș!), avocado, roșii uscate marinate, parmezan, migdale, nuci, semințe de pin.