Clamparea întârziată a cordonului ombilical ar putea reduce riscul de deces la nou-născuții prematuri cu peste 50%, arată un nou studiu publicat în revista The Lancet.
Descoperirea a fost făcută după analizarea unei baze de date medicale care a cuprins mii de copii născuți prematur, cercetătorii observând o rată de supraviețuire mult mai ridicată la bebelușii în cazul cărora s-a amânat clamparea cordonului ombilical cu câteva minute.
„Clamparea (n.red. – secționarea) întârziată a cordonului ombilical este o intervenție destul de simplă, dar este important ca bebelușul să fie îngrijit corect și monitorizat în tot acest timp”, subliniază dr. Anna Lene Seidler, biostatistician la Centrul de Studii Clinice NHMRC de la Universitatea din Sydney.
Comparativ cu clamparea imediată, studiul a arătat că amânarea clampării cordonului ombilical ar putea reduce nevoia de transfuzii de sânge pentru nou-născuții prematuri, iar „mortalitatea poate fi redusă cu ajutorul sângelui transferat din placentă”, a adăugat dr. Susan Dulkerian, medic pediatru.
Deși recomandarea actuală pentru secționarea cordonului ombilical este de 30-60 de secunde, studiul a indicat că o amânare mai lungă, de aproximativ 2 minute, ar putea fi cea mai benefică pentru reducerea riscului de deces în rândul prematurilor.
Această descoperire susține recomandările Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, și anume că amânarea secționării cordonului ombilical este asociată cu beneficii semnificative pentru nou-născuții prematuri.
Printre acestea se numără îmbunătățirea circulației sângelui, creșterea volumului de celule roșii, scăderea necesității de transfuzii de sânge și riscul mai mic de apariție a unor afecțiuni grave.
Cu toate acestea, experții subliniază că există situații în care amânarea clampării cordonului ombilical nu este indicată, cum ar fi atunci când resuscitarea imediată este crucială.
Cercetătorii subliniază importanța extinderii acestor studii și în medii cu resurse limitate, pentru a determina dacă intervențiile similare ar avea același impact benefic.
În concluzie, studiul recent a evidențiat beneficiile semnificative pe care le are clamparea întârziată a cordonului ombilical la nou-născuții prematuri, deschizând calea către noi practici medicale care ar putea îmbunătăți semnificativ șansele de supraviețuire ale acestor copii vulnerabili.