4 mituri despre mâncatul sănătos și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
4 mituri despre mâncatul sănătos și adevărul din spatele lor

Miturile cele mai populare nu au ocolit nici alimentația și felul în care ne hrănim. Și nu au ajuns pe buzele tuturor pentru că sunt documentate, susținute de studii sau printr-o altă metodă acceptabilă. Este suficient să înceapă ca un zvon, spre exemplu: consumul excesiv de ouă este nesănătos din cauza cantității de colesterol conținută de ele, și acest lucru va fi perceput ca un fapt real în foarte scurt timp, pentru că sună, nu-i așa, destul de serios. Doar că, efectiv, unele dintre aceste lucruri sunt pur și simplu mituri. Iată câteva dintre ele:

Mâncatul noaptea îngrașă

Adevărul aici este un pic mai complex, dar destul de departe de mituri, deoarece totul depinde de obiceiurile tale alimentare. Atâta timp cât nu depășești necesarul tău zilnic de calorii, nu ar trebui să iei în greutate, indiferent de momentul în care mănânci. Cu toate acestea, există puțin adevăr în faptul că a mânca noaptea poate fi într-adevăr complicat. Dacă cedezi poftei târzii în noapte, s-ar putea să te simți sătul dimineața următoare, ceea ce poate afecta în continuare obiceiurile tale alimentare zilnice. Deci, nu este nimic în neregulă în a mânca noaptea, dar fii atent la ceea ce mănânci sau bei. Este foarte important să consumi alimente cu conținut scăzut de zahăr, deoarece vrei să împiedici creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge în timpul somnului.

Toată mâncarea gata preparată pe care o cumperi este nesănătoasă

La capitolul mituri intră și faptul că unii oameni spun că abdomenul se sculptează în bucătărie. Poate. Dar se mai spune și că ar trebui să gătești mereu acasă și să consumi mâncare preparată în casă, deoarece este mai sănătoasă. Chiar dacă acest lucru poate fi adevărat într-o anumită măsură, există anumite mâncăruri pe care le poți cumpăra gata făcute și care sunt foarte sănătoase. Acesta este, poate, cel mai mare impediment pentru cei care lucrează constant și nu au timp să gătească. Optează pentru livrarea de mâncare sănătoasă și chiar dacă nu ai gătit tu, rămâne cea mai bună variantă, pentru că poți alege felul de mâncare pe care vrei să-l consumi, să analizezi ingredientele și să faci un plan pentru întreaga săptămână. Este cu siguranță o opțiune excelentă pentru oricine vrea să mănânce sănătos, dar nu are timp să gătească acasă și să-și aducă prânzul la locul de muncă.

Băuturile răcoritoare dietetice sunt mai bune decât cele clasice  

De câte ori ai cumpărat o băutură dietetică pentru că încerci „să fii mai sănătos”? Este adevărat că băuturile răcoritoare dietetice conțin mai puține calorii decât cele clasice. Cu toate acestea, în băuturile dietetice se găsesc mai multe ingrediente ascunse și dăunătoare decât ai putea ști. Băutura de acest tip conține propriul său îndulcitor artificial, care servește drept substitut pentru zahăr și poate provoca daune corpului și dinților tăi. Aceasta face ca organismul tău să dorească mai mult zahăr, ceea ce este cu siguranță o opțiune nesănătoasă. Nu crede însă că băutura obișnuită este mai bună! Dacă ești genul care consumă regulat băuturi răcoritoare, ai cu 20% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, dar vei fi și mai predispus să dezvolți astm, carii dentare și osteoporoză, ca să numim doar cele mai comune probleme. 

Trebuie să eviți ouăle din cauza colesterolului

Mulți spun că ar trebui să fii atent la numărul de ouă pe care le consumi și că nu ar trebui să mănânci ouă mai mult de două-trei ori pe săptămână din cauza cantității ridicate de colesterol. Cercetările recente arată că, de fapt, ouăle nu contribuie la aceasta – dimpotrivă, sunt o sursă de numeroase nutrienți precum fier, zinc, zeaxantină și vitamina D.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Cum ne îngrașă lipsa de vitamina D
Cum ne îngrașă lipsa de vitamina D