12 rețete de post cu linte: înlocuiești carnea, nu mori de foame și mai și slăbești

În continuare, iată 12 rețete de post cu linte, un ingredient bogat în proteine care înlocuiește carnea cu succes.
  • Publicat:
12 rețete de post cu linte: înlocuiești carnea, nu mori de foame și mai și slăbești
Foto: shutterstock

În perioada postului, multe persoane au impresia că sunt limitate atunci când vine vorba mâncare, dar din fericire, preparatele pe care le putem consuma sunt variate. Nu, nu trebuie să te rezumi la clasicele pateuri vegetale la conservă sau la produsele din soia, ci te poți bucura de variante sănătoase, care să-ți ofere sațietate, dar mai ales să te ajute să-ți menții greutatea sau chiar să slăbești în această perioadă. 1

12 rețete de post cu linte

1. Supă de linte

Ingrediente:

  • 1 cană de linte uscată
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • 1 litru de supă de legume

Mod de preparare:

Se spală lintea și se pune la înmuiat în apă rece pentru cel puțin 30 de minute. Într-o oală mare, se călește ceapa și usturoiul într-o lingură de ulei de măsline până devin moi. Se adaugă morcovii și cartofii și se călesc împreună timp de 5 minute.

Se adaugă lintea, roșiile, cimbrul, boiaua de ardei și supa de legume. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când lintea este moale. Se condimentează cu sare și piper după gust.

2. Salată de linte cu legume, în top rețete de post cu linte

Ingrediente:

  • 1 cană de linte verde sau maro, fiartă
  • 1 ardei roșu, tocat
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 1 roșie mare, tocată
  • 1 ceapă roșie, tăiată mărunt
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Se amestecă lintea fiartă cu legumele tocate într-un castron mare. Se adaugă ulei de măsline, sare și piper după gust. Se presară mărar sau pătrunjel proaspăt deasupra și se amestecă bine.

3. Burgeri de linte

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 1 ceapă, tocată fin
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 morcov, ras
  • 1/2 cană de fulgi de ovăz
  • 1 linguriță de cumin măcinat
  • Sare și piper după gust
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Se pasează lintea fiartă și se amestecă cu ceapa, usturoiul, morcovul, fulgii de ovăz și cuminul într-un castron. Se formează burgeri din compoziție. Se prăjesc burgerii într-o tigaie cu ulei până când sunt aurii pe ambele părți. Serviți burgerii într-o chiflă sau alături de o salată verde.

4. Linte cu orez și legume la cuptor

Ingrediente:

  • 1 cană de linte verde, fiartă
  • 1 cană de orez brun, fiert
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras, tăiat cubulețe
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • 2 căni de supă de legume
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Se călește ceapa și usturoiul într-o tigaie cu ulei de măsline până devin moi. Se adaugă morcovii, ardeiul și se călesc împreună timp de 5 minute. Se adaugă linte, orez, roșiile, cimbrul, boiaua de ardei și supa de legume. Se amestecă bine. Se transferă amestecul într-o tavă de cuptor și se coace la 180°C timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când legumele sunt moi.

5. Salată de linte cu dressing de tahini

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 1 avocado, tăiat cubulețe
  • 1/2 cană de nuci prăjite
  • 1/4 cană de pătrunjel tocat

Pentru dressing:

  • 2 linguri de tahini
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Se amestecă lintea, avocado, nucile și pătrunjelul într-un castron. Într-un castron separat, se amestecă toate ingredientele pentru dressing. Se toarnă dressingul peste salată și se amestecă bine.

6. Rețete de post cu linte: Curry de linte cu nucă de cocos

Ingrediente:

  • 1 cană de linte verde, fiartă
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 lingură de curry
  • 1 conservă de lapte de nucă de cocos
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 cartof dulce, tăiat cubulețe
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Se călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline până devin moi. Se adaugă curry și se amestecă timp de 1-2 minute. Se adaugă laptele de nucă de cocos, roșiile, cartoful dulce și linte. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute sau până când cartoful dulce este gata.

7. Linte cu legume la wok

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 1 broccoli, tăiat în buchețele mici
  • 1 morcov, tăiat subțire
  • 1 ardei iute, tocat
  • 1/2 cană de ciuperci, feliate
  • 3 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt, ras
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Se încinge uleiul de susan într-un wok. Se adaugă ghimbirul și usturoiul și se călesc până devin aromate. Se adaugă legumele tăiate și se sotează până devin moi. Se adaugă lintea fiartă și sosul de soia. Se amestecă bine și se gătește timp de încă 5-7 minute. Se condimentează cu sare și piper după gust.

8. Hummus de linte

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 3 linguri de pastă de susan (tahini)
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sucul de la o lămâie
  • Sare și piper după gust
  • Apă (dacă este necesar pentru a obține consistența dorită)

Mod de preparare:

Se amestecă lintea fiartă, pastă de susan, usturoiul, uleiul de măsline și sucul de lămâie într-un blender sau procesor de alimente. Se amestecă până când se obține o pastă fină. Dacă este nevoie, se adaugă apă treptat până când se obține consistența dorită. Se condimentează cu sare și piper după gust.

9. Stufat de linte cu legume

Ingrediente:

  • 1 cană de linte verde, fiartă
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 1 dovlecel, tăiat cubulețe
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper după gust
  • 1 litru de supă de legume

Mod de preparare:

Se călește ceapa și usturoiul într-o oală cu puțin ulei. Se adaugă morcovii, cartofii și dovlecelul și se călesc împreună timp de 5 minute. Se adaugă lintea, roșiile, busuiocul, cimbrul și supa de legume. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când legumele sunt moi. Se condimentează cu sare și piper după gust.

10. Wrap-uri cu linte și legume:

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 4 lipii sau tortilla de grâu integral
  • 1 ardei gras, tăiat julienne
  • 1 ceapă roșie, feliată subțire
  • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
  • Frunze de salată verde
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Așezați lipiile sau tortilla pe o suprafață plană. În fiecare lipie, așezați un strat de linte fiartă, apoi adăugați legumele tăiate. Condimentați cu sare și piper după gust. Înfășurați lipia strâns.

11. Salată de linte cu portocale și nuci

Ingrediente:

  • 1 cană de linte fiartă
  • 2 portocale, curățate și tăiate în felii
  • 1/2 cană de nuci, prăjite
  • 1/4 cană de ceapă roșie, tăiată mărunt
  • Frunze de pătrunjel proaspăt
  • Ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Amestecați lintea, portocalele, nucile și ceapa într-un castron mare. Condimentați cu sare și piper. Adăugați frunzele de pătrunjel și stropiți cu ulei de măsline înainte de a servi.

12. Rețete de post cu linte: Linte cu dovleac la cuptor

Ingrediente:

  • 1 cană de linte verde, fiartă
  • 1 dovleac mic, curățat și tăiat cubulețe
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • Rozmarin proaspăt

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Așezați cubulețele de dovleac pe o tavă de copt. Într-un castron, amestecați lintea fiartă cu ceapa, usturoiul, uleiul de măsline și boiaua de ardei. Așezați amestecul de linte peste dovleac. Condimentați cu sare și piper și presărați rozmarin proaspăt. Coaceți în cuptor timp de 25-30 de minute sau până când dovleacul este moale și aurit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult