În timp ce unele persoane consideră că „a ridică un zid” reprezintă un obstacol în calea formării de legături sau conexiuni interumane, altele văd detașarea ca pe o modalitatea de a stabili limite sănătoase în relații.
„Detașarea emoțională apare atunci când cineva se deconectează sau nu mai interacționează cu emoțiile unor persoane”, spune pentru wellandgood.com psihologul Scott Lyons, autorul cărții „Addicted to Drama”.
„Poate fi realizată în mod intenționat, dar și neintenționat, în funcție de persoane și circumstanțe”, adaugă specialistul.
Poți, în mod natural, să apelezi la un anumit grad de detașare, în funcție de situație. „Detașarea emoțională tinde să fie un mecanism de protecție împotriva situațiilor stresante sau traumatizante”, adaugă psihoterapeutul Debbie Missud.
„Poate lua multe forme, precum retragerea sau stabilirea de limite, sau, mai nociv, precum negarea sau disocierea”, spune specialista.
Atunci când o relație sau o situație nu îți face bine, te detașezi, susține Debbie Missud.
„Când este folosită intenționat și controlabil, detașarea te poate ajută să îți identifici și să îți comunici limitele, dar și să tolerezi stările neplăcute în situațiile care sunt în afară controlului tău”, adaugă specialista.
Pe de altă parte, în relațiile sănătoase, detașarea emoțională poate degrada relațiile.
„Când ai o discuție cu un prieten sau cu partenerul, să fii detașată emoțional îți va limita abilitatea de a formă conexiuni reale, dincolo de suprafață relației”, mai spune Debbie Missud.
Dr. Missud recomandă următorii pași pentru o bună funcționalitate a relațiilor, de orice natură ar fi ele:
Citește și: Detașarea emoțională în cuplu – bună sau rea?
Surse: Well and Good, Psych Central, Mind Body Green