Consumul de vin fiert aduce cu sine multiple beneficii asupra organismului uman. Pe lângă faptul că oferă un nivel ridicat de energie, îmbunătățește digestia, stimulează apetitul și poate ajuta chiar și la reducerea cancerului pulmonar.
În ciuda tuturor acestor aspecte, vinul fiert nu poate fi consumat de oricine. Băutura alcoolică poate să implice efecte și consecințe cu adevărat negative asupra organismului uman, arată oamenii de știință.
Potrivit acestora, persoanele care prezintă un nivel ridicat de trigliceride NU au voie să consume vin roșu. Mai mult, băutura ar trebui evitată și de către cei ce se confruntă frecvent cu migrene și dureri de cap, dar și de către persoanele cu kilograme în plus sau femeile gravide.
„Vinul conţine calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaacă şi dependenţă”, a mai explicat Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Da, ați auzit bine. Vinul fiert ne îmbată mai abitir decât băuturile reci care conțin alcool. Potrivit specialiștilor, băuturile calde sunt absorbite foarte rapid de corpul uman, se duc repede din stomac în intestine şi de acolo trec direct în sânge.
Întrucât are un conținut ridicat de zaharuri, vinul fiert îngrașă, îndeosebi dacă este consumat seara, încât corpul nu mai are timp să elimine substanțele pe care le stochează.
Băuturile cu conținut ridicat de zahăr pot fermenta în stomac și, implicit, produce dureri de cap severe. Mai mult, din cauza substanțelor care se degajă în urmă fierberii, vinul fiert poate provoca și stări de greață sau de vomă.
Creierul nostru este afectat atunci când consumăm alcool, avem mai puțină capacitate de atenție iar câmpul vizual este mai îngust. Reacționăm cu până la 50% mai încet. De asemenea, apare o tendința mai mare de a ne asuma riscuri.
Vinul fiert este o băutură reconfortantă. Cu toate acestea, e important să fie consumat cu moderație. NU trebuie consumat că măsură de a îmbunătăți sănătatea inimii sau sănătatea în general.
În ciuda beneficiilor posibile ale consumului de vin roșu datorită conținutului de polifenoli, NU este încurajat consumul de alcool că măsură pentru a reduce riscul cardiovascular.
„În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetătorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, mai spune Marina Grigore.
Alcoolul nu este un nutrient esențial astfel că nu există noțiunea de consum RECOMANDAT de alcool. Însă, există recomandări privind aportul maxim permis de alcool.
Consum moderat este considerat a fi maximum 1 băutură pe zi pentru femei și maximum 2 pe zi pentru bărbați. Consum crescut înseamnă maximum 3 băuturi pe zi sau 7 săptămânal la femei, respectiv 4 băuturi pe zi sau 14 săptămânal la bărbați.
Citește și: Beneficiile mai puțin cunoscute ale vinului fiert. Rețeta delicioasă cu efecte terapeutice