De la ce vine R din ORL?

  • Publicat:
De la ce vine R din ORL?

Problemele asociate cu cavitatea nazală și sinusurile reprezintă principalul obiect de studiu al rinologiei, iar medicii specializați în acest domeniu sunt experți în diagnosticarea și tratamentul acestor afecțiuni. Acești profesioniști nu se limitează doar la stabilirea diagnosticului, ci au și competențe extinse în tehnici chirurgicale avansate, utile în intervenții pentru afecțiunile nasului sau fracturile de la nivelul bazei craniului. De aceea, rinologia se afirmă ca o ramură importantă a otorinolaringologiei, de unde derivă și litera „R” în acronimul ORL.

În trecut, cunoștințele despre infecțiile sinusurilor erau limitate, fiind adesea asociate cu complicații  grave precum meningita și chiar decesul. Metodele de tratament disponibile erau atât rudimentare, cât și dureroase. Însă, în epoca modernă, progresele tehnologice și dezvoltarea echipamentelor informatizate au revoluționat abordarea medicală în rinologie. Astfel, un medic rinolog poate interveni în multe situații, utilizând tehnici cu grad redus de invazivitate și contribuind astfel semnificativ la ameliorarea simptomelor și recuperarea pacienților.

Specialiștii recomandă prezentarea la un consult de rinologie tuturor pacienților care și-au pierdut simțul mirosului (anosmie), prezintă frecvent sângerări nazale (epistaxis), au polipi nazali, rinoree cronică, hipertrofie turbinală sau tumori, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Afecțiunile depistate cel mai des cu ajutorul rinologiei sunt rinosinuzitele, însă medicii rinologi pot diagnostica și tumori, benigne sau maligne. Primul pas în stabilirea unui astfel de diagnostic, după inspecția clinică, îl reprezintă efectuarea unei endoscopii nazale. Specialistul poate recomanda și un examen CT, investigație imagistică prin intermediul căreia medicul poate detecta anomalii structurale sau de funcționare.

Tratamentul acestor afecțiuni poate fi medicamentos sau/și chirurgical. Medicul rinolog poate recomanda o gamă largă de medicamente, precum antibiotice, antihistaminice, steroizi nazali sau decongestionante, care pot fi administrate local. Pentru cazurile în care există indicație în acest sens, problemele rinologice pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei clasice, deschise, sau cu ajutorul chirurgiei endoscopice ORL, care nu necesită incizii la nivelul feței. Medicul introduce un tub lung, dotat cu o sursă de lumină, o cameră de luat vederi și instrumente de mare finețe, cu ajutorul cărora inspectează țesuturile și intervine asupra lor.

La Spitalul Clinic SANADOR, care este multidisciplinar, pacienții care se programează pentru o consultație de rinologie pot avea acces și la experți în alergologie, pneumologie, neurochirurgie, gastroenterologie sau somnologie. Astfel, întrucât în domeniul rinologiei există multe afecțiuni aflate la granița dintre specialități, în tratarea pacientului vor fi implicați mai mulți specialiști. De pildă, în cazul unui pacient cu astm bronșic, care cere sfatul unui specialist rinolog pentru polipi nazali, acesta va colabora îndeaproape cu un medic alergolog și un pneumolog, pentru a se asigura că ambele afecțiuni ale pacientului vor fi tratate corespunzător.

De asemenea, la SANADOR, pacienții cu afecțiuni care se adresează rinologiei, vor găsi medici cu competențe vaste, care pot interveni pentru tratarea deviației de sept prin septoplastie, pot realiza turboreducție pentru chirurgia cornetelor nazale sau pot efectua polipectomie nazală, rinoplastie și rinoseptoplastie, cură chirurgicală sinusală, dar și intervenții elaborate pentru extirparea tumorilor rinosinusale benigne sau maligne.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult