După alerta alimentară de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde mai mulți pacienți au ajuns de urgență la spital după ce ar fi consumat pește pangasius, specialiștii trag un semnal de alarmă. Românii trebuie să fie atenți când consumă pește importat, mai ales conservele cumpărate din comerț. Riscă toxiinfecţii puternice!
Medicul Florin Roşu a explicat că românii consumă foarte mult pește, însă puțini știu că peștele pangasius, care se regăsește în toate supermarketurile din țară, conține niveluri crescute de mercur, uneori fatale pentru organism.
Potrivit cercetătorilor, acest pește are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași omega 3. În plus, acest tip de pește este foarte ieftin, nu are miros și nici gust ciudat, ceea ce îl face, aparent, peștele ideal.
Peștele pangasius este, de fapt, un experiment făcut de cercetătorii chinezi. Acest tip de pește mai este denumit și „peștele-sanitar”, pentru că este crescut în cele mai poluate ape din Vietnam.
Chiar și după gătire, marinare sau congelare, toxinele din pangasius nu dispar, prin urmare, otrăvirea este inevitabilă. Consumat în cantități mare, există riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice și chiar orbire.
„Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.
Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori.
În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.
Citește și: Peşte toxic VS peşte sănătos – Învaţă să mănânci corect!