Detectarea timpurie și corectarea problemelor dentare joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale pe termen lung. Unul dintre cele mai comune dispozitive folosite în acest scop este aparatul dentar, care nu numai că îmbunătățește estetica zâmbetului, dar și previne o serie de complicații de sănătate.
În cele ce urmează vom afla care sunt simptomele ce indică nevoia purtării unui aparat dentar și cum a modelat avansul tehnologic tratamentul ortodontic de la Dr. Silvia Cojocariu, medic stomatolog cu dublă specializare – Ortodonție și Ortopedie Dento Facială și Parodontologie.
Principalul semn pe care îl observăm în practica dentară este înghesuirea dentară. Alte afecțiuni care indică nevoia de tratament ortodontic sunt tulburările articulației temporo-mandibulare, trauma ocluzală, riscul de apariție a bolii parodontale, cauzată de imposibilitatea igienizării corecte, în scop pre-protetic (înainte de fațetele dentare sau de alte intervenții chirurgicale sau protetice unde există dinți migrați care necesită corectare).
Cei mici pot fi aduși la un consult la medicul ortodont încă de la vârsta de 5-6 ani. În felul acesta putem evalua încă de la o vârstă fragedă dacă sunt anomalii dento-maxilare care se pot preveni printr-un tratament ortodontic interceptiv. Ortodonția interceptivă este extrem de importantă, sunt foarte multe afecțiuni ortodontice care se conturează încă de la câțiva anișori și care se pot trata cu succes dacă se intervine la momentul potrivit.
În ceea ce privește diferitele tipuri de aparate dentare, multe dintre ele pot fi folosite încă de la vârste mici. Putem aminti aici aparatele miofuncționale, aparatele mobile, disjunctoarele, aparatele cu brackeți etc.
Nu există o limită de vârstă până la care se poate efectua tratamentul ortodontic. Este nevoie însă, din punct de vedere biologic, de o adaptare a tehnicilor de tratament la vârsta pe care o are pacientul. Important este ca țesuturile să fie respectate, caz în care, cu siguranță, tratamentul va fi unul de succes, chiar dacă vârsta pacientului depășește 50 de ani.
Există numeroase soluții eficiente pentru pacientul adult, fie că dorește o aliniere a dinților în scop estetic, fie că este nevoie de un tratament ortodontic funcțional pre-protetic pentru stabilizarea mușcăturii și a spațiilor restante.
Înghesuirea dentară afectează sănătatea întregii cavități orale prin abraziunea patologică a dinților, apariția traumei ocluzale cu consecințe precum retracția gingivală și desprinderea smalțului din zona coletului dentar, afectarea articulației temporo-mandibulare, favorizarea apariției bolii parodontale prin lipsa unei igienizări corecte la nivelul înghesuirilor dentare.
Toate aceste aspecte duc, în timp, la pierderea dinților și la probleme de alimentație cu afectarea sănătății sistemice. O altă problemă frecventă care apare este nevoia de reintegrare socială, având efecte chiar și pe plan psihologic.
În acest moment există numeroase variante eficiente de tratament ortodontic. Putem aminti de aparatele dentare cu brackeți standard care pot fi metalice sau fizionomice (safir, ceramică), aparatele dentare cu brackeți personalizate care, la rândul lor, pot fi fizionomice, aparatele autoligaturante cu brackeți sau aparatele dentare invizibile cu aliniatori (gutiere).
Alegerea aparatului dentar optim este luată, în general, de medicul ortodont, în funcție de nevoile fiecărui caz clinic în parte, după realizarea unui diagnostic riguros și a unui plan de tratament. Pacientul poate spune ceea ce își dorește din punct de vedere estetic, iar medicul ortodont va face propuneri de tratament ortodontic pentru a ajunge la rezultatele dorite.
În ultimii ani, trendul în ortodonție a fost de digitalizare puternică a întregului proces, pacientul beneficiind astfel de tratamente mult mai predictibile. Diagnosticul – parte vitală în tratamentul ortodontic, poate fi efectuat digital, cu ajutorul unui software în care pot fi introduse toate examenele paraclinice ale pacientului, se pot efectua toate măsurătorile (dinți, oase, profil) și se pot realiza simulări ale rezultatelor, pentru ca specialistul să ia cea mai bună decizie privind planul de tratament al pacientului.
În ceea ce privește mulajele, varianta amprentelor clasice poate fi înlocuită de scannerul intraoral care reduce semnificativ disconfortul resimțit de pacient. Există, de asemenea, numeroase dispozitive ortodontice care pot fi printate cu ajutorul imprimantei 3D, precum modelele tridimensionale, split-uri ortodontice, gutiere sau gutiere de colare indirectă a brackeților.
Totodată, tehnologia laser este foarte utilă la îndepărtarea brackeților fizionomici (safir sau ceramică), reducând considerabil disconfortul și durata procedurii de îndepărtare.
Nu în ultimul rând, aparatele dentare personalizate sunt unele din cele mai eficiente aparate dentare care există în acest moment pe piață deoarece fiecare bracket este conceput individualizat pentru fiecare dinte în parte, cu ajutorul unui software. Datorită acestei trăsături, mișcarea dintelui va fi ghidată precis, eficient și rapid către poziția finală. Aceste aparate reduc durata de tratament cu minimum 6 luni față de aparatele dentare standard.
În concluzie, avansul tehnologic a generat un adevărat salt calitativ, tratamentul ortodontic devenind mai predictibil, mai scurt și cu un disconfort mai mic pentru pacient.