Frica de operație este normală, dar poate deveni o problemă atunci când parametrii vitali sunt influențați de aceasta. Anxietatea crescută poate provoca o creștere a tensiunii arteriale și a zahărului în sânge, apariția febrei, ritmul cardiac rapid, bătăile anormale ale inimii, vasoconstricția periferică sau diareea, ceea ce impune amânarea intervenției chirurgicale până la obținerea unui echilibru optim pentru siguranța pacientului.
În același timp, studiile arată că anxietatea preoperatorie crescută poate duce și la o nevoie mai mare de medicamente pentru gestionarea durerii, mai multe zile de spitalizare și o recuperare mai lentă postoperatorie.
Teama de necunoscut, de anestezie, îngrijorările privind reușita operației și recuperarea post-operatorie, mediul nefamiliar, durerea, complicațiile, toate acestea se numără printre motivele care pot declanșa frica de operație. Există însă soluții pentru a depăși sau diminua astfel de temeri.
Cu cât ai mai multă încredere în tine, cu atât frica de operație va fi mai mică. Nu te gândi la ce e mai rău, nu pune răul înaintea binelui, ci gândește pozitiv și fii optimist că după operație te vei simți mult mai bine.
Numeroase studii arată că pacienții care gândesc pozitiv se recuperează mult mai rapid după o intervenție chirurgicală, au o motivație mai puternică să își recapete sănătatea și respectă ca la carte indicațiile postoperatorii ale medicului.
De asemenea, pentru a diminua frica de operație, pune-ți încrederea și în echipa medicală care va avea grijă de tine. Este foarte important să simți că ești pe mâini bune, deoarece astfel vei simți că deții într-o anumită măsură și controlul asupra situației, că nu pășești în necunoscut.
O altă soluție pentru a diminua frica de operație este să te documentezi cât mai bine în ceea ce privește condiția ta medicală și intervenția la care urmează să fii supus.
În loc să-ți imaginezi tot felul de scenarii negative și să te gândești la tot ce poate să meargă prost, citește din surse medicale avizate ce înseamnă problema ta medicală și cum se tratează.
Și mai bine, află aceste lucruri direct de la medicul care te îngrijește. De altfel, este datoria și obligația oricărui medic să își informeze cât mai complet pacientul în privința afecțiunii de care suferă și a metodelor de tratament, oferind totodată explicații privind riscurile, dar mai ales beneficiile.
Pentru a diminua frica de operație, e important să-ți ocupi mintea cu alte lucruri decât ce se poate întâmpla rău.
Pune la punct bagajul pentru spital, pregătește-ți casa pentru momentul externării și fă-ți o listă mentală cu lucrurile pe care le vei putea face DUPĂ operație, când problema ta de sănătate va fi înlăturată.
Apoi, e important să te deconectezi mental pe cât posibil: urmărește un film sau un serial care îți place, citește cartea preferată, croșetează, pictează, ascultă muzică, meditează, fă exerciții ușoare, orice te face să te simți bine.
Chiar dacă se spune că fumatul relaxează, adevărul este exact pe dos, ba chiar poate fi extrem de periculos.
Da, pe termen scurt nicotina care ajunge rapid la creier eliberează dopamină, responsabilă cu starea de bine și relaxare. Problema este că acest efect este de scurtă durată și corpul îți va cere să fumezi din ce în ce mai des pentru a-i asigura acea dopamină după care tânjește.
Numai că excesul de nicotină și mai ales numeroasele substanțe chimice toxice din țigări cresc semnificativ riscul de dezechilibre hormonale, cu precădere în secreția cortizolului, numit și hormonul stresului, precum și riscul de complicații postoperatorii.
Nu degeaba recomandă insistent medicii ca înainte și după o intervenție chirurgicală să nu fumăm. Ideal să renunțăm de tot! Fumatul încetinește recuperarea și crește riscul de infecții la nivelul plăgilor.
Nu în ultimul rând vorbește cu persoanele apropiate despre cum te simți. Discuțiile cu membrii familiei sau cu o persoană specializată în tratamentul anxietății te vor ajuta să te simți mai încrezător în puterea ta de a face față acestei încercări, care este de fapt soluția la problemele cu care te confrunți.