Cea mai bună piftie de porc fără gelatină. Secretul ca să iasă limpede și perfect usturoiată

  • Publicat:
Cea mai bună piftie de porc fără gelatină. Secretul ca să iasă limpede și perfect usturoiată
Foto: Shutterstock

Sățioasă, maxim de gustoasă și aspectuoasă, faimoasa piftie de porc se regăsește pe mesele tuturor românilor de Crăciun și Revelion. Dar ca să iasă ca la carte, trebuie respectată rețeta întocmai. În caz contrar, piftia va fi tulbure și nu va avea un gust plăcut.

Avem câteva secrete pe care ți le împărtășim ca să obții cea mai bună piftie de porc. Și nici măcar nu trebuie să folosești gelatină!

Încearcă și REȚETA de răcitură de pui dietetică. Delicioasă, dar cu puține calorii.

Răcitură de porc cu usturoi: ingrediente

Pentru această rețetă de răcitură de porc tradițională ai nevoie de următoarele ingrediente, suficiente pentru aproximativ 10 porții:

  • 2-2.5 kg carne de porc (picioare de porc, urechi de porc, falcă de porc foarte bine curățate)
  • 2 cepe mari
  • 4-5 morcovi potriviți
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură de piper boabe
  • pătrunjel proaspăt
  • sare

De ce se lasă carnea în apă cu sare: trucuri pentru o piftie de porc limpede

Carnea de porc crudă se pune într-un vas cu apă rece și 1 lingură de sare. Se lasă 2-3 ore sau peste noapte la rece.

Este important să faceți acest lucru, pentru că în acest interval se va scurge sângele din carne și se va forma mai puțină spumă la fierbere, iar piftia va fi limpede.

picioare de porc pentru răcitură
Foto: Shutterstock

Rețetă piftie de porc fără gelatină: cât se fierbe carnea și când se pun legumele

Într-o oală mare, se pune carnea și se toarnă peste ea aproximativ 5 litri de apă rece și 1 lingură de sare.

Pornim focul mare și așteptăm ca apa să atingă punctul de fierbere. Când începe să fiarbă, lăsați focul mic. Veți observa că începe să se formeze spumă la suprafața apei.

E foarte important să adunați această spumă cu o spumieră! Dacă nu o adunați, piftia va fi tulbure.

Când spuma e adunată și nu se mai formează, adăugați în oală 1 lingură de piper boabe și frunzele de dafin.

Piftia de porc se lasă la fiert aproximativ 2 ore și jumătate (carnea trebuie să se desprindă ușor de os).

În ultimele 60 de minute, se adaugă în oala cu carne și legumele: ceapa întreagă, morcovii, albitura și 1 căpățână de usturoi (căței întregi, nu îi tăiați sau dați prin presă).

Legumele se lasă la fiert împreună cu carnea 1 oră, apoi se scot pe un platou (mai puțin carnea). Se oprește focul și se dă deoparte oala în care a rămas carnea fiartă.

Când se pune usturoiul în piftia de porc

Într-un castron sau mojar, se pune 1 linguriță de sare și 1 căpățână de usturoi (cățeii curățați). Se zdrobesc bine și se amestecă până obțineți o pastă. Peste această pastă de usturoi se toarnă 1-2 polonice de apă în care a fiert carnea, se amestecă și se acoperă castronul cu o folie sau o farfurie.

Piftia de porc se lasă la răcit aproximativ 30 de minute, apoi se adună grăsimea formată la suprafață cu o lingură.

Într-un castron sau o oală, puneți o sită și un tifon curat. Turnați zeama pentru a scăpa de impurități. Strecurați și zeama cu usturoi făcută mai devreme și amestecați-le.

Mărunțiți carnea cu mâinile în bucăți pe gustul vostru. Tăiați morcovul și albitura rondele sau alte forme (dacă vreți să o păstrați în piftie).

Pentru ca piftia de porc să aibă un aspect frumos, puneți mai întâi legumele și câteva frunze de pătrunjel pe fundul unor castronașe sau forme speciale. Presărați printre legume bucățele de carne.

Peste ingrediente se adaugă zeama limpede, cât să acopere carnea și legumele. Se acoperă recipientele cu folie transparentă sau capace și se lasă la frigider peste noapte ca să se închege piftia de porc.

răcitură sau piftie de porc fără gelatină
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News