Laptele de bivoliță are mai multe substanțe nutritive decât laptele de vacă. Laptele de bivoliță conține toate tipurile de vitamine, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi. Iată ce beneficii numeroase are laptele de bivoliță pentru organism!
Laptele de vacă diferă foarte mult de cel de bivoliţă. Specialiștii susțin că laptele de bivoliţă este mult mai gustos, are mai multe proteine și mai puțin colesterol. Deși este mai gras și mai greu digerabil decât cel de vacă, multe persoane îl aleg. Laptele de bivoliţă poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum supe, pizza, gogoși, creme, prăjituri, dulceață, chiar și la înghețată.
O diferență majoră între cele două tipuri de lapte ar fi raportul calciu-fosfor. Laptele de bivoliţă conţine mai puţin sodiu şi potasiu, ceea ce îl face mai uşor de asimilat în dieta celor mici. În schimb, cel de vacă este bogat în iod, pentru că previne tulburările glandei tiroide.
De asemenea, laptele de bivoliță are textura mai cremoasă, mai densă, ceea ce îl face perfect pentru prepararea iaurturilor și a brânzeturilor. Față de cel de vacă, laptele de bivoliță are grăsimi monostaurate, cât și polisaturate.
Laptele de bivoliţă este și mai bogat în calorii. De exemplu, 100 de grame de lapte de vacă oferă 70 calorii, în timp ce 100 g de lapte de bivoliţă are 100 calorii.
„Lactobacillus plantarum este o bacterie prezentă în laptele de bivoliță. Lactobacillus plantarum poate îmbunătăți absorbția mineralelor și a vitaminelor și poate stimula producția de proteine. Aceste probiotice pot crește protecția împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal și pot întări imunitatea. Laptele de bivoliță ar putea avea natură probiotică și poate ajuta la creșterea imunității”, notează medicool.ro.
Beneficiile laptelui de bivoliță pot include bacterii care ajută organismul, denumite probiotice. Consumul de produse lactate cu probiotice poate ajuta la: scăderea nivelului de colesterol, gestionarea greutății, reducerea bolilor asociate inimii și diminuarea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral. În plus, poate avea efecte împotriva diabetului datorită concentrațiilor de probiotice.
Citește și: Ce conține, de fapt, mozzarella de post din Kaufland: „Produce ulcer și cancer de colon”
Laptele de bivoliță oferă concentrații mari de potasiu, un mineral cu un rol major pentru echilibrul unei tensiuni arteriale stabile.
Potasiul acționează ca un vasodilatator care lărgește vasele de sânge și arterele. Astfel, asigură o circulație mai bună a fluxului sanguin. Potasiul poate preveni și alte complicații coronariene, cum ar fi întărirea arterelor.
„Laptele de bivoliță oferă concentrații ridicate de calciu. Laptele de bivoliță are în compoziție multe minerale, precum: cupru, mangan, fosfor și zinc. Acestea contribuie la întărirea oaselor. În același timp, laptele de bivoliță are mai mult calciu decât laptele de vacă. Poate ajuta la prevenirea afecțiunilor la nivelul oaselor, cum ar fi osteoporoza și artrita”, conform NDTV Food.
Laptele de bivoliță fermentat poate conține bacterii precum Lactococcus Lactis, benefice pentru sănătatea inimii. De asemenea, consumul regulat poate reduce nivelurile colesterolului, tensiunii arteriale și trigliceridelor.
Citește și: Laptele de capră, o minune pentru sănătate. Descoperă-i beneficiile!