Natalitatea este în scădere de câțiva ani, dar părinții români își îndreaptă tot mai des atenția către sănătatea și viitorul copiilor. Această preocupare este un factor important care determină alegerile și deciziile financiare și medicale ale părinților, arată specialiștii.
În ultimii ani, România a înregistrat o tendință îngrijorătoare în ceea ce privește scăderea natalității, care s-a accentuat considerabil în ultimii cinci ani.
În anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 170.000 de nașteri, în contrast cu cele aproximativ 200.000 în 2021.
Scăderea a fost și mai accentuată anul acesta, astfel că în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii – cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice.
În contextul acestei realități demografice, se remarcă totuși o modificare pozitivă în ceea ce privește preocuparea și atenția acordată sănătății copiilor.
„Observăm o schimbare semnificativă în mentalitatea părinților români, care sunt din ce în ce mai interesați și implicați în garantarea sănătății viitoare a copiilor lor. Această tendință de a acorda o prioritate ridicată sănătății copiilor o vedem reflectată în intenția de accesare de servicii suplimentare medicale, dar și în creșterea constantă a numărului de recoltări de celule stem raportat la totalul nașterilor în România. Eforturile de educare și informare a populației despre recoltarea placentei la naștere au dus la mii de recoltări în ultimele 18 luni”, a declarat Dr. Bogdan Coltor.
De altfel, un studiu recent comandat de cea mai mare bancă de celule stem din România a evidențiat faptul că părinții români sunt din ce în ce mai interesați de serviciile și măsurile care asigură sănătatea copiilor lor.
Rezultatele acestei cercetări au subliniat în mod clar faptul că sănătatea copiilor reprezintă principala dorință a părinților, cu o pondere semnificativă în preferințele lor pentru viitorul micuților. Aproape 80% dintre respondenți au indicat că aceasta este preocuparea lor prioritară.
În dorința de a asigura o viață sănătoasă pentru copiii lor, studiul a evidențiat și alte aspecte ale preocupărilor și măsurilor preventive luate de părinți.
Aproximativ 64% dintre viitoarele mame ar fi dispuse să investească în analize genetice pentru a identifica potențiale probleme de sănătate, în timp ce 51% ar opta pentru o asigurare privată de sănătate, asigurându-se astfel de accesul la tratamente și servicii medicale de calitate.
Un aspect semnificativ este și faptul că 50% dintre femei consideră recoltarea de celule stem ca pe o măsură de precauție și siguranță pentru viitorul sănătății copilului lor.