Gabriela Firea: „Stăm suficient de vorbă cu copiii noștri? Știm toate frământările și problemele prin care trec?”

  • Publicat:
Gabriela Firea:

Gabriela Firea a reacționat la știrea cu sinuciderea celor două adolescente din Hunedoara.

Fostul ministru al Familiei și Egalității de Șanse atrage atenția asupra stării emoționale tot mai precare a copiilor și adolescenților din România și militează pentru terapie. „Unii părinți nu-și duc copilul la doctor de rușine”, spune Firea într-o postare pe Facebook.

„‼️ M-a șocat cazul celor două adolescente din Hunedoara care au decis să-și curme viața, împreună. De fapt, e puțin spus că e un caz șocant, este o tragedie. Mă gândesc la părinții care trec prin cele mai negre zile și care nu vor înțelege vreodată alegerea făcute de proprii copii.

⚠️ Toate detaliile acestui caz din Lupeni, cel puțin cele expuse public, sunt precum un cuțit răsucit în rană pentru părinții acestor două tinere. Nu vor putea înțelege vreodată de ce, fără vreun semnal prealabil, fiicele lor au ajuns să recurgă la un asemenea gest.

🚸 Depresia adolescenților nu este o glumă și trebuie tratată cu foarte mare atenție. Ultimii ani, cu marile lor provocări – pandemia, când tinerilor le-a lipsit socializarea, războiul din Ucraina, când mulți tineri au dezvoltat temeri pentru propria familie – i-au împins pe tineri către anxietate, tulburări emoționale, tulburări de adaptare sau chiar suicid.
📈 În statisticile oficiale, 22.000 de copii și adolescenți români trăiesc cu o boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive. Însă, mulți dintre copiii cu nevoi psiho-emoționale nu sunt diagnosticați pentru că părinții se tem de eventualele discriminări la care ar putea fi supuși. Mai pe scurt, unii părinți nu duc copilul la doctor de rușine față de cei din jur.

🚺 Am analizat această știre ca mamă a trei copii. Și sunt convinsă că la fel au făcut toți ceilalți părinți care au aflat de tragedie. Sunt multe întrebări pe care și le pune acum orice părinte de adolescent. Stăm suficient de vorbă cu copiii noștri? Știm toate frământările și problemele prin care aceștia trec? Îi sprijinim așa cum și-ar dori?

🆘 Cred că ar trebui să ne pună mai mult pe gânduri studiul Organizației Mondiale a Sănătății care arată că sănătatea mintală a copiilor și adolescenților români este mult mai afectată decât cea a copiilor din alte țări. 33% dintre adolescenții români, cu vârsta între 11 și 15 ani, se simt triști de mai multe ori pe săptămână, față de o medie de 13% în cele 45 de țări incluse în acest studiu al OMS”,

Firea: Părinții care-și pierd copiii vor beneficia de suport psihologic gratuit

Într-o altă postare pe Facebook, Gabriela Firea anunță că proiectul de lege care asigură suport psihologic gratuit pentru părinții care trec prin drama de a-și pierde copiii a fost adoptat de Senat și urmează să meargă în Camera Deputaților.

„🙏🏻 Părinții care-și pierd copiii vor beneficia de suport psihologic gratuit pentru a trece mai ușor pentru o asemenea dramă. Nu este o rușine pentru nimeni să ceară sau să primească ajutor emoțional când trece printr-o astfel de cumpănă. De aceea, orice fel de sprijin reprezintă, de fapt, o alinare a cumplitei suferințe. Doar anul trecut, aproape 2.000 de copii și tineri au decedat.

🤝🏻 Am participat la ședința Senatului României în care s-a adoptat, în unanimitate, proiectul pe care l-am inițiat alături de colegi parlamentari precum deputata Laura Vicol, deputata Cristina Rizea și senatorul Bogdan-Constantin Matei. Le mulțumesc pentru implicarea și tenacitatea lor. De asemenea, le mulțumesc tuturor colegilor, în special senatorilor grupului Partidului Social Democrat, pentru votul lor și că au înțeles nevoia acestor părinți.

📆 În plus, în fiecare an la 15 octombrie, va fi comemorată ziua copiilor care au decedat în timpul sarcinii, la naștere sau până au devenit majori. Părinții vor putea beneficia de 10 ședințe gratuite de terapie, în următoarele 6 luni după evenimentul dureros.

🗳️ După votul din Senat, proiectul merge în Camera Deputaților, unde sunt convinsă că va fi aprobat pentru a deveni lege.

🫂 Pierderea unui copil este una dintre cele mai grele suferințe pentru un părinte. Sunt drame prin care nu ar trebui să treacă nici o mamă și nici un tată. Sunt emoții și stări pe care nu le poate nimeni descrie în cuvinte, întrebări la care doar un psiholog sau un terapeut poate oferi răspunsuri.”

sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News