Cum este afectată dantura de alergiile sezoniere

Aproximativ opt milioane de români suferă de o formă de alergie, iar în această categorie intră și cele de sezon. Puțini dintre noi știu însă că aceste alergii pot avea un impact negativ și asupra sănătății dentare.
Cum este afectată dantura de alergiile sezoniere
Foto: Shutterstock

Potrivit unui comunicat al Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), unul din patru adulţi şi unul din trei copii suferă de rinită alergică. Incidența lor este în continuă creștere. Știm că alergiile pot provoca diverse simptome neplăcute, însă sunt puțini aceia care știu că ele pot afecta și sănătatea dinților.

Prin urmare, e foarte important ca persoanele cu alergii sezoniere să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea orală. Care sunt aceste măsuri și ce efecte negative au alergiile sezoniere asupra danturii ne spune medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Impactul alergiilor asupra sănătății orale

Printre simptomele alergiilor de sezon se pot număra, spre exemplu, xerostomia (gura uscată) sau gingiile inflamate. Alergenii precum polenul, praful și părul animalelor de companie pot declanșa reacții alergice în organism, ceea ce poate duce la o gamă largă de probleme la nivel oral.

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite moduri prin care alergiile ne pot afecta dinții și gingiile:

  1. Xerostomia (gura uscată)

Unul dintre cele mai comune simptome ale alergiilor îl reprezintă gura uscată. Alergiile pot provoca inflamarea nasului și a gâtului, ceea ce duce la congestie nazală. Asta duce apoi la uscăciunea gurii, deoarece organismul nu poate produce îndeajuns de multă salivă.

Xerostomia crește riscul apariției cariilor și a bolilor gingivale prin favorizarea plăcii bacteriene. În momentul în care cantitatea de placă bacteriană crește, începem să ne expunem diverselor afecțiuni, începând cu gingivita, forma cea mai simplă a bolii parodontale.

  1. Dureri de dinți pe fondul blocării sinusurilor

Sinuzita este cauzată de inflamația mucoasei sinusurilor. Sinusurile blocate exercită presiune asupra dinților de pe maxilar, ceea ce poate duce la apariția durerilor la nivelul acestor dinți.

În plus, alergiile pot provoca și inflamație în gât. Durerea din gât ne creează dificultăți în a mânca și a bea și poate, de asemenea, radia la nivelul dinților.

  1. Inflamarea gingiilor

Alergiile pot cauza apariția inflamațiilor la nivelul gingiilor. Inflamația se traduce prin gingii roșiatice, umflate și sensibile. Acesta este printre primele simptome ale gingivitei.

E recomandat să tratăm cât mai rapid inflamarea gingiilor pentru a nu risca apariția abceselor. În plus, xerostomia și inflamația de la nivelul gingiilor pot duce la o respirație urât mirositoare.

  1. Sensibilitatea dinților

Sensibilitatea dentară este un alt simptom comun al alergiilor sezoniere. Alergiile pot provoca inflamații la rădăcinile dinților, crescând sensibilitatea la alimente și băuturi calde, reci sau dulci.

  1. Dificultate în purtarea protezelor dentare

Pacienții care poartă proteze dentare și se confruntă cu alergii pot resimți dificultăți la purtarea protezei. Aceasta este o consecință neplăcută a inflamării gingiilor.

Recomandările medicului stomatolog sunt următoarele:

  • beți multă apă pentru a preveni uscăciunea gurii cauzată de alergii;
  • clătirea gurii cu apă de gură poate ajuta la eliminarea oricăror iritanți care cauzează alergii;
  • încercăm să respirăm pe cât posibil pe nas, întrucât respirația pe gură poate accentua xerostomia și poate duce la probleme de sănătate orală;
  • dacă aveți alergii, evitați să consumați alimente declanșatoare, precum lactatele, grâul și citricele;
  • respectați indicațiile în ceea ce privește igiena orală zilnică: spălatul pe dinți corect de două ori pe zi și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală, precum dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură
  • vizitele regulate la medicul stomatolog pot ajuta la identificarea și tratarea timpurie a oricăror probleme care pot apărea. De aceea este important să comunicați regulat cu medicul dentist.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult