Deși nucile tind să aibă o reputație proastă din cauza conținutului lor de grăsimi și sodiu, adevărul este că cea mai mare parte a grăsimilor din nuci sunt grăsimi nesaturate, sănătoase pentru inimă, iar sodiul este adăugat în timpul procesării (în plus, există mai multe tipuri, fără adaos de sare, disponibile pe rafturile magazinelor). Ultimele cercetări sugerează că în urma consumului regulat de nuci se poate îmbunătăți nivelul colesterolului, poți scăpa de kilogramele în plus și poți reduce riscul de cancer de colon.
Un nou studiu publicat pe 9 decembrie 2023 în jurnalul Nutrients sugerează dacă mănânci nuci poți reduce riscul de sindrom metabolic dacă ești tânăr adult.
Sindromul metabolic crește riscul de boli, inclusiv boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet. Conform Institutului Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge, aproximativ 1 din 3 adulți din SUA are sindrom metabolic, caracterizat prin prezența a trei sau mai multe dintre următoarele:
Vestea bună este că sindromul metabolic poate fi prevenit – și, eventual, tratat – prin schimbări aduse în stilul de viață. Și nucile ar putea fi un factor cheie în acest sens.
Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au recrutat 84 de tineri adulți, cu vârste cuprinse între 22 și 26 de ani, fiecare cu cel puțin un factor de risc pentru sindromul metabolic. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri – un grup a primit instrucțiuni să înlocuiască gustările lor normale cu adaos mare de zahăr și carbohidrați cu nuci și au primit pachete de nuci amestecate care includeau caju nesărat, fistic, alune, nuci de macadamia, nuci pecan, migdale și nuci.
Celălalt grup a primit instrucțiuni să consume gustări bogate în carbohidrați. Ei au primit pachete de gustări similare celor cu nuci în ceea ce privește conținutul de calorii, proteină, fibre și sodiu. Aceste pachete includeau covrigei nesărați, biscuiți graham, biscuiți animați și batoane de tip granola.
Participanților li s-a oferit consiliere privind nutriția de bază, inclusiv privind dimensiunile porțiilor, și au primit meniuri bazate pe Ghidurile Dietetice pentru Americani 2020-2025. Numărul de calorii consumate de fiecare grup a fost aproximativ același pentru a face comparațiile între grupuri la sfârșitul studiului.
Participanții au purtat, de asemenea, accelerometre, dispozitive care înregistrează nivelul de activitate. Acest lucru, de asemenea, a fost făcut pentru a spori validitatea comparațiilor finale între grupuri.
Datele de bază au fost colectate la începutul studiului – tensiunea arterială, IMC, circumferința taliei, nivelurile de colesterol și trigliceride și nivelul de zahăr din sânge – și din nou, la sfârșitul studiului. Pe baza acestor informații, fiecare participant a primit un scor de sindrom metabolic, care a evaluat nivelul de risc de a dezvolta sindrom metabolic.
La sfârșitul perioadei de studiu de 16 săptămâni și după ce au fost colectate toate informațiile, cercetătorii au constatat că anumite numere legate de sindromul metabolic s-au îmbunătățit în grupul care a consumat nuci. Mai exact:
Autorii studiului au concluzionat că în urma consumului zilnic de nuci poate apărea un efect pozitiv asupra factorilor de risc ai sindromului metabolic, inclusiv circumferința taliei, biomarkerii lipidici (de exemplu, trigliceridele și colesterolul) și sensibilitatea la insulină – toate acestea fără a restricționa caloriile.
Surse: