Spre deosebire de consumul de alcool, unde limita pentru răspunderea penală este o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, în cazul substanțelor psihoactive, precum canabisul, nu există o astfel de limită.
Potrivit unei cercetări realizate în SUA, la laboratorul de Toxicologie și Monitorizare a Drogurilor de la Universitatea Missouri, compusul THC din canabis poate să reziste și până la 30 de zile în organism în cazul consumatorilor înrăiți.
Paul L. Cary, director al Laboratorului de Toxicologie și Monitorizare a Drogurilor, a descoperit că majoritatea consumatorilor ocazionali de canabis sau cei care consumă prima oară, rețin urme detectabile în corp timp de trei sau patru zile.
Cei care consumă regulat, respectiv de câteva ori pe săptămână, trebuie să se abțină de la fumat 21 de zile că să poată trece un test antidrog.
Cei care fumează zilnic păstrează urme de canabis chiar și 30 de zile.
Cercetătorul a mai descoperit că, pe lângă cantitatea și frecvența utilizării drogului, timpul de eliminare poate fi influențat de anumiți factori ce țin de metabolismul, masă corporală și hidratarea individului.
Motivul pentru care intervalele dintre cât timp rămâne THC-ul în sistem și când dispare diferă atât de mult de la o persoană la altă depinde de un cumul de factori, precum: doza și frecvența de consum, cât de mult THC conține substanța (iarba, cel mai frecvent) consumată, modul în care alegi să o consumi, nivelurile de hidratare, indexul de masă corporală, dieta sau stilul de viață, dar și genetica.
În prezent, nu există suficiente resurse/informații în ceea ce privește modalitățile de detoxifiere sau metabolizare mai rapidă a THC-ul în sistem.
Cercetările sugerează faptul că mitul vechi conform căruia sportul sau restricția alimentară, fie hidratarea intensă ajută la o detoxifiere rapidă este FALS.
„Există niște produse comerciale create să te ajute să fentezi testele, dar fiindcă sunt ilegale, nu au fost testate să și arate că funcționează”, a spus Paul L. Cary.
„Nu există legi care să protejeze consumatorii de aceste produse. Majoritatea sunt patentate și nu enumeră ingredientele. Mai mult, nu s-au făcut teste de siguranță și eficacitate pe ele, deci răspunsul real e că habar nu avem dacă funcționează sau dacă sunt sigure”, a mai adăugat cercetătorul.
Astfel, fie că ești începător sau consumator înrăit ce încearcă să se lase, NU EXISTĂ o metodă care să funcționeze pentru toată lumea la fel. Perioada cât substanță rămâne în organism va fi diferită de la o persoană la alta.
Citește și: După câte ore iese alcoolul din sânge. Trucuri pentru eliminarea rapidă a alcoolului din organism
Surse: HealthLine, Priory Group