Cauza grețurilor matinale din timpul sarcinii. Cum ar putea fi vindecate

  • Publicat:
Cauza grețurilor matinale din timpul sarcinii. Cum ar putea fi vindecate
Sursa foto: shutterstock

Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care multe femei se confruntă cu grețurile matinale în timpul sarcinii, venind și cu o posibilă soluție pentru această problemă.

Cum ar putea fi vindecate grețurile matinale din timpul sarcinii. 80% dintre femei le experimentează

Potrivit specialiștilor, grețurile matinale din timpul sarcinii sunt declanșate de expunerea la un hormon produs de făt în pântece, respectiv de hormonul GDF15.

Femeile mai sensibile la acest hormon pot suferi de o afecțiune destul de rară, de hypermesis gravidarum, o formă severă de grețuri matinale care poate duce la vărsături prelungite și deshidratare, necesitând cel mai adesea tratament spitalicesc.

„Acum știm că femeile se confruntă cu această afecțiune în timpul sarcinii atunci când sunt expuse la niveluri mai mari ale hormonului GDF15 decât cele cu care sunt obișnuite”, a spus Marlena Fejzo, profesor de științe ale populației și sănătății publice la Școala Keck a Universității din California de Sud, care este și principal autor al cercetării.

Greața și vărsăturile afectează aproximativ 80% dintre femei, la un moment dat, în timpul sarcinii. Aproximativ 2% dintre acestea suferă de hypermesis gravidarum.

Potrivit cercetătorilor, ghimbirul sau mâncatul puțin și des ar putea reprezenta soluția pentru grețurile matinale.

Citește și: Ghimbirul combate eficient greţurile matinale!

Hormonul GDF15, principala cauză a grețurilor matinale

„Majoritatea femeilor care rămân însărcinate vor avea greață și rău la un moment dat și, deși acest lucru nu este plăcut, pentru unele femei poate fi mult mai rău. Știm acum de ce: copilul care crește în uter produce un hormon la niveluri cu care mama nu este obișnuită. Cu cât este mai sensibilă la acest hormon, cu atât va fi mai problematic. Știind acest lucru, avem un indiciu despre prevenție”, a spus Prof. Stephen O. Rahilly, co-director al Institutului de Științe Metabolice a Consiliului Wellcome-Medical de la Universitatea din Cambridge.

Hormonul GDF15 este produs în concentrații reduse în majoritatea organelor corpului. Studiul a arătat că femeile cu niveluri mai scăzute de GDF15 în sânge în afară sarcinii pot avea un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea hypermesis gravidarum.

Această descoperire reprezintă o speranță pentru femeile care suferă de maladie și ar putea reprezenta un avans considerabil în dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru grețurile de dimineață din timpul sarcinii.

Citește și: Sfaturi pentru a preveni greţurile din timpul sarcinii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult