Sfaturi privind igiena orală după montarea aparatului dentar

Sfaturi privind igiena orală după montarea aparatului dentar
Foto: Shutterstock

Succesul unui tratament ortodontic depinde nu doar de competența specialistului, ci și de implicarea activă a pacientului. Montarea unui aparat dentar reprezintă un pas crucial în obținerea unui zâmbet perfect, dar este doar începutul unei călătorii care necesită dedicare și atenție constantă.

În cele ce urmează aflăm de la dr. Silvia Cojocariu, medic stomatolog cu supraspecializare în ortodonție, care sunt strategiile esențiale prin care pacienții pot asigura eficiența tratamentului ortodontic și cum pot menține o igienă orală optimă după montarea aparatului dentar.

Cum influențează igiena orală eficiența tratamentului ortodontic?

În cazul aparatelor ortodontice fixe (cu brackeți) este necesară o igienă atentă și pe durata tratamentului pentru a preveni apariția cariilor și a gingivitei. Brackeții și alte accesorii sunt corpuri străine care colectează placă bacteriană și resturi alimentare, astfel încât igiena riguroasă este vitală.

Recomandările de îngrijire fac referire, în general, la utilizarea unor periuțe speciale pentru aparate dentare și a unui irigator bucal. Alte metode necesare de îngrijire orală pentru purtătorii de aparate dentare sunt ședințele profesionale de profilaxie realizate în clinică. Acestea se vor programa de minimum două ori pe an sau atunci când medicul specialist ortodont decide că este nevoie, spune dr. Silvia Cojocariu.

În cazul aparatelor invizibile cu gutiere se realizează igiena orală normală din rutina zilnică a fiecărui pacient, precum și igienizări profesionale de două ori pe an.

Provocările pacienților în timpul tratamentului ortodontic

Pacienții reclamă, cu precădere, dificultățile în alimentație. Din păcate, trebuie evitate anumite alimente dure care pot duce la desprinderea brackeților (nuci, porumb prăjit, bomboane, dropsuri, gumă de mestecat etc.).

De asemenea, pacienții mai pot acuza dureri la masticație și presiuni, în general în primele zile după aplicarea aparatului dentar, sau în primele 2-3 zile post-activare.

Tot în primele zile post-aplicare pot să apară ușoare usturimi la nivelul mucoaselor cavității orale sau chiar afte, însă există anumite tratamente care ajută la dispariția rapidă a acestor probleme.

Un alt aspect care merită punctat este igiena dificil de realizat, care durează mai mult decât de obicei, dar și aceasta poate fi îmbunătățită, utilizând tehnicile potrivite.

În cazul purtătorilor de aparate dentare invizibile cu gutiere, pacienții nu întâmpină, în general, dificultăți, ci doar ușoare presiuni dentare în prima zi după schimbarea aliniatorului. În rest, acest tip de aparat este unul extrem de igienic –  se scoate la masă și la manopera de igienă orală.

Pentru a minimiza eventualul disconfort asociat cu purtarea aparatului dentar, este important ca pacientul să respecte restricțiile de alimentație, să vină la controalele periodice, să fie monitorizat atent de medicul ortodont și să i se recomande igienizarea profesională de câte ori este nevoie pentru a preveni complicațiile. În unele cazuri, dacă presiunile dureroase la masticație sunt prea intense, se recomandă inclusiv administrarea unui antiinflamator, completează medicul stomatolog.

Cum afectează purtarea unui aparat dentar practicarea sporturilor? 

În cazul sportivilor, în special cei care practică sport de contact, este importantă utilizarea unei gutiere de protecție în timpul practicării sportului respectiv.

Dinții aflați în tratament ortodontic au o mobilitate mai crescută, astfel încât există risc de avulsie dentară (pierderea dintelui) în cazul unei lovituri puternice la nivelul cavității orale a unui pacient purtător de aparat dentar, adaugă dr. Silvia Cojocariu.

Vizitele la medicul ortodont

Pacientul purtător de aparat fix trebuie să se prezinte lunar la clinică pentru ca medicul ortodont să efectueze activarea aparatului.

În cazul gutierelor, planul de tratament este individualizat, iar pacientul este programat în funcție de etapa de tratament în care se află, pentru ca medicul ortodont să verifice progresul.

Aceste controale au loc însă mai rar decât în cazul tratamentelor cu aparatele dentare fixe.

Recomandări după îndepărtarea aparatului dentar

În primul rând, după îndepărtarea unui aparat dentar este obligatorie realizarea unei contenții post-tratament ortodontic, pentru menținerea rezultatelor obținute.

Tipuri de contenții:

  • Contenție fixă (retainer): Reprezintă o sârmuliță care se atașează cu un adeziv special pe zona internă a dinților (nu se vede, este estetică)
  • Contenție fixă Memotain: Este personalizată pe forma dinților și se realizează digital cu ajutorul unei mașini de frezat CAD-CAM. Este extrem de durabilă și se adaptează perfect deoarece este fabricată fix pe forma dinților pacientului.
  • Contenție mobilă: În general, aceasta este reprezentată de o gutieră transparentă pe care pacientul trebuie să o poarte în primele șase luni (atât ziua cât și noaptea). După primele șase luni, aceasta poate fi purtată doar noaptea.

Prin adoptarea unor practici corecte de curățare, utilizarea instrumentelor adjuvante adecvate și prin colaborarea strânsă cu specialistul ortodont, pacienții își pot îmbunătăți semnificativ rezultatele tratamentului și pot reduce riscul de complicații.

Este important să ne amintim că fiecare zâmbet este unic, astfel încât fiecare tratament ortodontic necesită o abordare personalizată. Păstrând un dialog deschis cu medicul ortodont și urmând cu rigurozitate instrucțiunile sale, pacienții vor putea nu doar să obțină zâmbetul dorit, dar și să mențină sănătatea și frumusețea acestuia pe termen lung, conchide medicul stomatolog Silvia Cojocariu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Silvia Cojocariu - Medic stomatolog cu supraspecializare în ortodonție
Dr. Silvia Cojocariu este medicul stomatolog la care pacienții ajung, în primul rând, pe bază de recomandare. Atenția la detalii, folosirea celor mai noi tehnologii și supraspecializarea în ortodonție, obținută în Statele Unite ale Americii, se numără printre diferențiatorii care îi ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult