Un nou studiu susține că persoanele matinale ar putea avea strămoși neanderthalieni. Aceste descoperiri au fost publicate în jurnalul Genome Biology and Evolution, care sugerează că persoanele care se trezesc devreme dimineața moștenesc genele neanderthalienilor.
În urma studiului s-a descoperit că aceste gene moștenite de la neanderthalieni, adică un strămoș care a trăit acum 40.000 de ani, poate face ca unii indivizi să fie mai matinali. Mai exact, strămoșii au dezvoltat un ritm circadian care, potrivit National Library of Medicine, este „ceasul intern de 24 de ore din creierul nostru care reglează ciclurile de alertă și somn ca răspuns la schimbările de lumină”.
Autorii studiului spun că neanderthalienii au fost nevoiți să se adapteze diferențelor de zi și temperatură de-a lungul anilor, iar atunci când au început să se împerecheze cu Homo sapiens sau oamenii moderni, aceste gene s-au moștenit de-a lungul anilor.
Cercetătorii au folosit în timpul studiul date obținute de la Biobank Uk, o bază de date medicală în care sunt furnizate informații dacă participanții la studiu sunt sau nu persoane matinale.
Neanderthalienii sunt și definiți de câteva trăsături fizice specifice, printre care și corpurile mai masive, nasul mare și pomeți proeminenți, informează Smithsonian’s National Museum of Natural History potrivit PEOPLE. În plus, neanderthalienii erau ființe sofisticate care foloseau unelte, controlau focul și trăiau în adăposturi. De asemenea, confecționau și purtau haine și erau vânători foarte iscusiți.
„Am descoperit că ADN-ul neanderthalienilor care a rămas în rândul oamenilor moderni în urma împerecherii celor două specii are efecte semnificative asupra oamenilor de azi”, a spus co-autorul studiului, Tony Capra, pentru The Washington Post.
Surse: