De multe ori, relația mea cu platforma TikTok este una de tipul „love-hate relationship”. Sunt momente în care mă lovesc de trenduri și sfaturi utile pe care le îmbrățișez cu drag și de care mă bucur că mi-au ieșit în cale, dar crede-mă că sunt și momente în care îmi fac cruce și sper ca și alți oameni să facă ce fac eu: să se informeze înainte. Recent am fost „bombardată” de un trend lansat de o domniță pe nume Victoria Benitez, în care ea, urmată de alte tinere, folosesc masca cu semințe de in, adică „masca botox pe care o faci acasă”, cum mai spun ele. Nu contest beneficiile semințelor de in. Știu cât de bune sunt pentru digestie, dar sincer? Îmi e greu să cred că există vreun ingredient minune în bucătărie care să aibă aceleași efecte ca botoxul. Am rugat-o pe Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog să ne lămurească. Că v-am zis că-mi place să mă informez înainte.
Pentru început, masca cu semințe de in presupune să folosești 68g semințe de in la 710ml apă, pe care le fierbi, apoi le lași la răcit și obții un gel pe care-l aplici pe față și chiar și pe păr.
N-am niciun dubiu, semințele de in sunt bogate în nutrienți, dar chiar credeți că poate oferi efectul pe care-l obții în urma injectărilor cu botox?
Semințele de in se numără pe lista superalimentelor, iar asta pentru că au proprietăți antioxidante care sprijină sănătatea digestivă. Conțin nutrienți precum magneziu, zinc, vitamina B6 și fier și sunt bogate în fibre. Mai mult, un studiu arată că dacă mănânci patru linguri de semințe de in pe zi reduci nivelul colesterolului.
Sigur, toate tinerele care au încercat acest trend au mers pe principiul că dacă semințele de in fac numai bine pe interior, de ce n-ar avea același efect și la exterior. Întrebată dacă masca cu semințe de in poate înlocui injectările cu botox, Dr. Dana Bratu a spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că „Până în momentul actual nu există studii științifice care să demonstreze existența unui ingredient topic care să aibă eficiența asemănătoare cu a toxinei botulinice. Ridurile de expresie apar ca urmare a mișcărilor mușchilor faciali care ne ajută să ne încruntăm sau să ne mirăm. Ca să avem efect asupra ridurilor, substanța ar trebui să treacă prin piele și țesutul subcutanat și să ajungă la mușchi, ceea ce nu se poate pentru un simplu extract vegetal. Pielea noastră este o barieră impermeabilă!”.
Pe scurt, cel mai simplu, sigur și eficient tratament împotriva ridurilor, despre care știi sigur că funcționează încă de la prima ședință sunt injectările cu botox.
„Cel mai eficient tratament este injectarea neuroproteinei direct la țintă: mușchii ce sunt responsabili de expresivitatea exagerată. Botoxul se folosește de foarte mulți ani în medicină și are multiple beneficii, pe lângă cele estetice, de netezire a ridurilor: ameliorează migrenele, ușurează simptomele depresiei, tratează hiperhidroza sau bruxismul (scrâșnitul din dinți)”, ne-a explicat Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog.
Când vine vorba de îngrijirea pielii, multe femei vor să aibă parte de un ritual chiar în confortul casei. În funcție de nevoile pielii trebuie să optăm pentru anumite obiceiuri și ingrediente.
Dr. Dana Bratu ne-a spus că „Persoanele cu ten uscat sunt mai predispuse la dezvoltarea ridurilor. Umiditatea scăzută din apartamente, cauzată de sistemele artificiale de termoficare duce la deshidratarea tenului, așa că vă recomand să achiziționați un umidificator de cameră. Evitați băile fierbinți și lungi pentru că și ele sunt responsabile de agravarea rozaceei și mențin senzația de piele “care strânge”. După fiecare duș folosiți o cremă de față și de corp bogată în glicerină, acid hialuronic, ceramide”.
Tot acasă, din rutina de îngrijire, dacă ne dorim să prevenim sau să încetinim procesul de îmbătrânire, sunt anumite ingrediente și tratamente de care trebuie să ținem cont.
„Pentru a favoriza absorbția ingredientelor benefice pentru piele recomand inițial o exfoliere chimică. Unul dintre cei mai buni alfa hidroxiacizi este acidul lactic cu dublă eficiență: exfolierea stratului cornos, de celule moarte și efect de hidratare a pielii. Odată exfoliat un strat celular, putem asigura absorbția apei cu ajutorul cremelor pe bază de acid hialuronic. Pentru favorizarea producției de colagen introducem treptat în rutina noastră retinolul. Trebuie să folosim chiar și iarna SPF-ul, considerat cel mai bun agent anti-aging”, ne-a spus Dr. Dana Bratu.