Cozonac moldovenesc dospit: rețeta veche de secole explicată pas cu pas

  • Publicat:
Cozonac moldovenesc dospit: rețeta veche de secole explicată pas cu pas

În preajma sărbătorilor de iarnă îți aduci mereu aminte de cozonacul bunicii sau al mamei, de cât de gustos și de aromat era. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor te duce mereu în lumea copilăriei, cu ierni cu zăpadă mare, colinde și familia extinsă, un loc unde ai vrea să revii mereu. Și acum o poți face cu o rețetă de cozonac moldovenesc dospit. Veche de secole, nu foarte ușor de făcut, dar care merită efortul.

Îți spunem cum poți face acest cozonac delicios, de ce ingrediente ai nevoie și rețeta pas cu pas.

Ingrediente cozonac moldovenesc dospit

  • 600 de grame de făină 
  • 40 de grame de drojdie proaspătă 
  • 200 de grame de zahăr 
  • 200 de ml de lapte 
  • 5 gălbenușuri 
  • 50 ml ulei 
  • 60 de grame unt 
  • 200 de grame miez de nucă 
  • coajă de la o lămâie 
  • 1 fiolă esență de rom 
  • 1 ceașcă de stafide
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat 
  • 1 linguriță de sare 

Cum se prepară cozonacul moldovenesc dospit – rețeta explicată pas cu pas

Amestecă 4 gălbenușuri cu sarea și dă-le deoparte. Trebuie să stea la temperatura camerei cât timp pregătești celelalte ingrediente. 

Spală stafidele și lasă-le să se usuce, iar miezul de nucă zdrobește-l cu sucitorul, astfel încât să rămână și bucăți mai mari. 

Amestecă drojdia cu 10 grame de zahăr până obții o pastă. Dizolv-o în 75 ml lapte cald, adăugând treptat 100 de grame de făină. Vei obține astfel maiaua peste care se pudrează puțină făină. Las-o la dospit la o temperatură de aproximativ 40 de grade Celsius, până când își mărește volumul de două-trei ori.

Pune pe foc 75 ml de lapte și când se face fierbinte adaugă treptat 50 de grame de făină, amestecând continuu. Compoziția nu trebuie să aibă cocoloașe. Se lasă la răcit până ajunge la aproximativ 35 de grade Celsius. 

În cei 50 de ml de lapte călduț rămas dizolvă zahărul, apoi gălbenușurile, coaja de lămâie, esența de rom, zahărul vanilat și amestecă până obții o compoziție omogenă.

Cum faci aluatul pentru cozonac moldovenesc dospit

Amestecă maiaua, compoziția opărită, laptele în care ai dizolvat zahărul și gălbenușurile și adaugă treptat 450 de grame de făină, uleiul, untul topit, stafidele, miezul de nucă. Frământă cozonacul timp de o oră, apoi lasă-l o oră să crească. Cât stă la crescut, la fiecare 20 de minute îl mai frămânți aducând aluatul de la margini către interior. Cum știi dacă l-ai frământat suficient? La suprafața aluatului vor apărea bule de aer, când va fi suficient de crescut. 

După ce a dospit aluatul, împarte-l în două, apoi fiecare bucată o tai în jumătate. Fă patru bile de aluat, apoi modelează-le în rulouri de lungimea formelor. Folosește un blat de lucru uns bine cu ulei. Împletește rulourile câte două și așază-le în formele unse cu unt. Lasă cozonacii iar la crescut până ce aluatul ajunge la marginea de sus a tăvilor. Unge-i cu gălbenușul de ou rămas și presară puțin zahăr peste ei. 

Coace primele 10 minute la 160 de grade, apoi încă aproximativ 30 de minute la 180 de grade. Ultimele 5-10 minute crește iar temperatura cuptorului, pentru a se rumeni frumos. 

Scoate-i din cuptor și lasă-i să se răcească bine înainte să îi tai. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult