Boala celiacă este o boală genetică înnăscută. Simptomele pot apărea din copilărie și până la vârsta adultă. Aflăm de la Dr. Laura Panait, medic specialist în medicina de familie, cum se manifestă boala celiacă la femei și ce complicații aduce.
Dr. Laura Panait: Manifestări: Simptomele pot include durere abdominală, diaree, oboseală, pierdere în greutate, dar pot varia și pot afecta și alte organe.
Efecte adverse netratate: Lipsa tratamentului poate duce la malabsorbție a nutrienților, care poate provoca deficiențe nutriționale, anemie, osteoporoză, și crește riscul de cancer intestinal.
Toate acestea au impact serios asupra vieții de zi cu zi. Și aici recomand să fim atenți mai ales la simptomele nespecifice și să le dăm atenție din timp. Testarea rapidă, acasă, dintr-o picătură de sânge sau o probă de materii fecale poate să ne orienteze către diagnostic precum anemia feripriva (testare fier), intoleranța la gluten (test intoleranță la gluten) sau sindrom inflamator (testare proteina C reactivă/PCR). Astfel, scurtăm drumul către diagnostic și aplicăm tratamentul cât mai rapid. În cadrul bolii celiace, oprirea consumului de produse fără gluten este foarte importantă așa că, hai să depistăm la timp.
Dr. Laura Panait: Boala celiacă poate fi asociată cu tulburări tiroidiene autoimune, sindromul ovarelor polichistice (SOP) și alte boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă.
Dr. Laura Panait: Boala celiacă netratată poate influența fertilitatea, ducând la întârzieri în concepție și la complicații în timpul sarcinii. Tratamentul corect al bolii și adoptarea dietei fără gluten pot îmbunătăți șansele de concepție.
Dr. Laura Panait: Riscul de avort spontan și naștere prematură este crescut în cazul femeilor cu boală celiacă netratată. Deficiențe nutriționale pot afecta și dezvoltarea fătului.
Dr. Laura Panait: Boala celiacă la menopauză poate contribui la pierderea densității osoase și la riscul crescut de osteoporoză, mai ales dacă nu sunt luate măsuri pentru a compensa pierderea de calciu asociată cu malabsorbția.
Vreau să subliniez cât de important este să testăm, să investigăm și să avem cât mai repede diagnosticul. Scoaterea glutenului din alimentație este cheia succesului către o viață fără simptome.