Hormonii fac parte din viață și pot afecta toate aspectele sănătății noastre fizice, mintale și emoționale. O schimbare majoră în dinamica hormonilor are loc pentru femei în multe momente ale vieții lor, inclusiv în timpul ciclurilor lunare, sarcinilor și menopauzei.
În timpul menopauzei, cantitatea de estrogen și de progesteron încep să scadă, ceea ce poate cauza simptome precum bufeuri, schimbări de dispoziție și transpirații nocturne. Din fericire, există alimente excelente care pot ajuta în gestionarea simptomelor în această perioadă de tranziție.
Fructele de pădure, inclusiv afinele, zmeura și căpșunile sunt toate sărace în calorii și bogate în antioxidanți. Fructele de pădure pot contribui la combaterea stresului oxidativ și la susținerea sănătății inimii în timpul menopauzei.
În timpul menopauzei, poți experimenta pierderi de masă osoasă, motiv pentru care este recomandat să mărești aportul de alimente bogate în calciu, precum brânză, lapte și iaurt.
Aceste opțiuni sunt bogate în calciu și proteine, esențiale pentru sănătatea oaselor. Dacă nu îți plac produsele lactate, caută și alte variante pe bază de plante, cum ar fi legumele cu frunze verde închis (precum spanacul și napii), fulgii de ovăz și tofu. Sau poți încerca alternativele lactate îmbogățite cu calciu.
Dacă ești pesco-vegetarian sau pur și simplu îți place să consumi fructe de mare, atunci ai noroc. Macroul, somonul și sardinele nu oferă doar proteine, ci și acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare și a schimbărilor de dispoziție în timpul menopauzei.
Dacă îți intensifici consumul de alimente bogate în calciu, va trebui să incluzi și alimente bogate în vitamina D în dietă, deoarece vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Printre alimentele bogate în vitamina D se numără iaurtul, gălbenușurile de ou, sardinele și tonul. Poți opta și pentru alimente îmbogățite cu vitamina D. Există variante excelente precum cerealele, sucul de portocale, pastele și orezul.
Dacă iubești legumele verzi, atunci viața ta va fi mult mai bună. Legumele precum varza kale și spanacul nu furnizează doar proteine, ci și o varietate de vitamine și minerale care susțin sănătatea generală în timpul menopauzei.
Leguminoasele precum fasolea, năutul și lintea nu sunt doar bogate în proteine, ci conțin și fibre, care pot ajuta în problemele digestive care apar uneori în timpul menopauzei.
Dacă îți place să ronțăi nuci, semințe și mixuri de fructe uscate, asigură-te că amestecul tău include migdale, semințe de chia, semințe de in și nuci. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, fitoestrogeni și proteine, făcându-le alegeri bune pentru femeile aflate la menopauză.
O altă categorie de alimente care merită să fie prioritizată în timpul menopauzei este cea a proteinelor. În plus, o cantitate mai mare de proteine în dietă în perimenopauză poate preveni creșterea în greutate.
Schimbări foarte mici în dietă în ceea ce privește prioritizarea proteinelor, reducerea grăsimilor și a carbohidraților și activitatea fizică ar putea face o diferență semnificativă pe termen lung.
Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, producția de hormoni și sănătatea musculară, toate fiind afectate în timpul menopauzei.
Alege carne slabă care oferă proteine de înaltă calitate, cum ar fi puiul, peștele, carne de vită slabă și curcanul. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru producția de hormoni și menținerea masei musculare.
Opțiunile de proteine pe bază de plante includ alimente precum fasolea, lintea și tofu.
Foto: Shutterstock