Dacă simți că le lipsește ceva cozonacilor tăi și îți dorești să le dai un gust absolut divin, care să-ți încânte papilele gustative, atunci ar trebui să îi stropești cu ceva imediat după ce îi scoți din cuptor. Iată ce să pui deasupra acestui desert nelipsit de pe mesele românilor de sărbători!
După ce cozonacii sunt scoși din cuptor, stropește-i cu un sirop făcut din apă, zahăr și esență de vanilie sau alte arome preferate. Siropul va pătrunde în interiorul cozonacilor, oferindu-le acestora o umiditate plăcută și un gust delicios.
Poți adăuga, desigur, și alte arome în sirop, precum coajă de portocală sau lămâie, pentru a personaliza gustul cozonacilor în funcție de preferințele pe care le ai.
Pentru acest desert gustos, vei avea nevoie de:
Într-un vas mare, încăpător, se pun împreună drojdia, două linguri de făină și jumătate de lingură de zahăr. Se adaugă laptele cald pesnte ingrediente și se amestecă până la obținerea unui aluat moale, de culoare gri și cu o consistență lipicioasă. Se lasă la dospit pentru 30 de minute.
Se pregătește un alt recipient cu făină, aluatul dospit și gălbenușurile de ou. După ce toate acestea sunt amestecate, se adaugă și laptele în care s-a topit zahărul, urmat de încă două linguri de lapte. Se amestecă până la obținerea unui aluat moale și galben.
Peste aluat se adaugă vanilia și sarea, apoi se frământă.
Ușor se adaugă și cubulețele de unt și se continuă framantarea până când toate ingredientele se contopesc. Aluatul astfel obținut se mai lasă la dospit încă o oră.
Între timp, se pregătește și umplutura prin amestecarea nucilor cu 150 gr de zahăr.
Aluatul se întinde pe o suprafață plană, unsă cu ulei și se împarte din două bucăți pentru a forma doi cozonaci.
Se aplică un strat de ciocolată topită/Nutella și un strat de amestec de nucă cu zahăr.
Capetele aluatului sunt rulate, iar suprafața acestuia se unge cu gălbenuș de ou.
Cozonacii se pun în două tăvi acoperite cu hârtie de copt și se introduc în cuptor pentru 45 de minute, la o temperatură de 175 grade Celsius.
Citește și: Cozonac moldovenesc dospit: rețeta veche de secole explicată pas cu pas