Durerile de dinți în sezonul rece: reguli de bun simț care te scapă de sensibilitatea dentară

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă câteva sfaturi pentru a scăpa de sensibilitatea dentară.
  • Publicat:
Durerile de dinți în sezonul rece: reguli de bun simț care te scapă de sensibilitatea dentară
Foto: shutterstock

În sezonul rece poate apărea foarte ușor sensibilitatea dentară, iar asta din cauza temperaturilor scăzute, a aerului rece și a vântului puternic. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă câteva sfaturi pentru a scăpa de sensibilitatea dentară în sezonul rece.

„Dacă suferiți de sensibilitate dentară, există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni durerile de dinți la rece, după cum urmează:

1. Periaj de două ori pe zi folosind o pastă de dinți pentru sensibilitate, recomandată de medicul stomatolog. Folosiți o periuță soft și mișcări delicate pe sensul de creștere al dinților.

2. Folosiți dușul bucal. În momentul în care cantitatea de placă bacteriană crește, suntem expuși diferitelor probleme la nivel oral. Dușul bucal ne ajută să ne curățăm eficient dinții, chiar și în zonele greu accesibile cu periuța.

3. Folosiți produse de igienă pe bază de fluor. Fluorul protejează prin întărirea smalțului dentar și reducerea senzației de durere. Atunci când suferiți de sensibilitate dentară, medicul stomatolog vă poate recomanda produsele potrivite pentru a trata sau a ameliora această afecțiune.

4. Evitați produsele pentru albirea dinților. Acele benzi sau geluri pentru albire pot accentua sensibilitatea dentară. Sensibilitatea este, de altfel, cam singura contraindicație în cazul tratamentului de albire. Discutați cu medicul stomatolog și nu folosiți produse de albire pe care le găsiți în supermarket!

5. Respirați pe nas când sunteți afară. Pentru a preveni ca aerul rece să vă afecteze dinții sensibili, acoperiți-vă gura și respirați pe nas.

6. Reduceți consumul de băuturi acide. Lichidele acide, cum ar fi băuturile carbogazoase, pot afecta smalțul dinților în timp. Atunci când totuși le consumați, folosiți un pai pentru a limita contactul cu suprafața dentară și clătiți apoi gura cu apă.

7. Hidratați-vă corespunzător pentru a evita uscarea gurii. Consumul de apă ajută organismul să producă suficientă salivă, atât de importantă pentru că luptă împotriva bacteriilor și curăță resturile de pe suprafața dinților.

8. Consumați băuturi calde când sunteți afară. Pentru a preveni contractarea naturală a dentinei interioare și a smalțului exterior la temperaturi scăzute, consumați o băutură caldă. Atenție, nu fierbinte!

9. Creșteți aportul de vitamina D. Vitamina D joacă un rol important în mineralizarea oaselor și a dinților. Lipsa vitaminei D poate duce la apariția cariilor dentare și la fragilitatea dinților care se ciobesc sau se crapă cu ușurință.

10. Programați vizite regulate la cabinetul stomatologic. Remediile anterior menționate pot atenua senzația de durere, dar nu tratează sursa sensibilității dentare. Dacă simptomele persistă, programați o vizită la medicul stomatolog. În urma unui control amănunțit, el va identifica și va trata sursa problemei”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News