„Trăim o epidemie de singurătate”, avertiza în 2021 Noreena Hertz, autoarea lucrării „Secolul singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane”. Astăzi, statisticile sunt mai evidente ca oricând.
„La prima vedere, pare un paradox, deoarece, în teorie, suntem mai conectați ca niciodată, datorită tehnologiei. Și totuși, ne aflăm în mijlocul unei epidemii de singurătate, a cărei amploare nu poate fi subestimată. De exemplu, un milenial din cinci din Statele Unite nu are niciun prieten.
M-am uitat și pe niște date din România. Am găsit doar date despre singurătatea vârstnicilor, anume că trei din zece vârstnici din România nu au pe cine să se bazeze, nu au un singur prieten pe care să se bazeze la nevoie”, a spus Noreena Hertz.
Unul din patru adulți trăiește izolat din punct de vedere social, potrivit OMS (Organizației Mondiale a Sănătății). Lucrurile nu sunt tocmai roz nici în cazul tinerilor: 15% dintre aceștia resimt, la rândul lor, singurătatea. Ratele sunt cu adevărat îngrijorătoare, mai cu seama că oamenii de știință susțin că riscurile se resimt asupra fiecăruia nu dor la nivel fizic, dar și psihic.
Potrivit Dr. Vivek Murthy, riscurile provocate de singurătate echivalează cu fumatul a 15 țigări pe zi. De asemenea, riscul de apariție al demenței este cu 50% mai mare în cazul celor care suferă de singurătate, comparativ cu cei aflați în cuplu sau înconjurați de prieteni, etc.
Riscul de boli cardiovasculare este și acesta mai mare cu 30% prin comparație cu persoanele care au o viață socială satisfăcătoare.
În final, riscul de deces prematur crește cu aproximativ 30%.
Tot Dr. Vivek Murphy este cel care încurajează pacienții să își găsească pasiuni comune cu cei din jurul lor. Există și activități care nu te costă nimic și te pot aduce mai aproape de cei dragi.
Câteva exemple: o lansare de carte, o plimbare în natură, un vernisaj, un concert în aer liber, etc.
Refugiul oamenilor în rețelele sociale reprezintă, de asemenea, o altă cauză a singurătății, fapt resimțit îndeosebi în rândul tinerilor.
Specialiștii avertizează faptul că oricât de confortabil ar părea, acest tip de interacțiune (online) nu va înlocui niciodată o întâlnire fizică.
Citește și: Cum combatem epidemia de singurătate. Importanța valorizării relațiilor de prietenie