Ce se întâmplă în corpul tău când bei șampanie, de fapt. Experții în medicină sunt categorici

  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul tău când bei șampanie, de fapt. Experții în medicină sunt categorici

Indiferent dacă sărbătorești un nou an, un nou job, o aniversare sau o logodnă, șampania este fără îndoială băutura cea mai populară aleasă pentru ocaziile festive. Dar ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi șampanie? În timp ce are multe dintre consecințele consumului de vin alb, șampania are și câteva efecte unice pe care este bine să le cunoști.

Dacă vei consuma alcool, șampania poate fi o opțiune mai sănătoasă în comparație cu alte băuturi care au mult mai multe calorii și conținut de alcool, spun specialiștii.

Concluzia? Șampania este destul de sănătoasă printre suratele ei băuturi alcoolice, dar, cu toate acestea, este important să ții cont că este alcool. Totuși, dacă Regina Elisabeta încheia fiecare zi cu o cupă de șampanie și a trăit până la vârsta de 96 de ani, cât de rău poate fi?

Și totuși, ce se întâmplă în corpul tău când bei șampanie?

1. Șampania îți îmbunătățește memoria

Ca majoritatea lucrurilor din viață, consumul de șampanie vine cu aspecte pozitive și negative. Partea bună este că licoarea spumantă este bogată în acid fenolic, care a fost asociat cu longevitatea și îmbunătățirea memoriei.

De fapt, un studiu din 2013 realizat la Universitatea din Reading din Marea Britanie a arătat că acidul fenolic din șampanie a avut un impact pozitiv asupra memoriei spațiale la rozătoarele de laborator. Memoria spațială te ajută să-ți amintești unde sunt diferite obiecte în raport cu altele (cum ar fi atunci când încerci să navighezi într-un oraș nou).

Suplimentarea cu șampanie a dus, de asemenea, la creșterea nivelurilor de distrofină (proteină care, dacă lipsește, este legată de o funcție cognitivă deficitară) și a unei enzime în sistemul nervos central numită CNPase (care, atunci când este redusă, este asociată cu boala Alzheimer).

Pe scurt, consumul de șampanie, în mod moderat, desigur, ar putea să fie benefic pentru creierul tău.

2. Te îmbeți rapid

Ai observat vreodată cum simți o senzație imediată de euforie după doar un pahar de șampanie? Nu ți se pare, există o explicație pentru care oamenii spun că șampania „ți se urcă la cap”.

De fapt, un studiu realizat la Universitatea din Surrey din Guildford a dezvăluit că șampania te îmbată mai repede decât un vin alb sau roșu obișnuit. Oamenii de știință speculează că dioxidul de carbon al bulelor accelerează fluxul de alcool în intestin.

3. Șampania îți dă o doză de antioxidanți

La fel cu vinurile albe și roșii, șampania este făcută din struguri, ceea ce înseamnă că are și antioxidanți. Aceștia contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge, previn formarea cheagurilor de sânge și contribuie la o circulație sangvină mai bună. De asemenea, reduc colesterolul rău.

Cu toate acestea, merită menționat că un consum excesiv de alcool în vederea obținerii acestor beneficii ar putea să le anuleze, deoarece alcoolul poate afecta semnificativ organismul.

De aceea, se recomandă cu tărie să te limitezi la doar un pahar de două-trei ori pe săptămână.

4. Este posibil să te deshidratezi de la șampanie

Atunci când bei șampanie, cu siguranță vei dori să ai mereu la îndemână și un pahar cu apă.

Șampania, și alcoolul, în general, inhibă hormonul antidiuretic (ADH). Acesta este necesar pentru a împiedica eliminarea apei din corp prin urină. Efectul inhibitor pe care alcoolul îl are asupra acestui hormon duce la urinare mai frecventă și, în final, la pierderea electroliților. Deshidratarea poate provoca o serie de efecte neplăcute, inclusiv amețeli, dureri de cap, balonare, oboseală și greață. De aceea, este crucial să alternezi fiecare pahar de șampanie cu unul de apă.

5. Șampania îți schimbă dispoziția

Există un motiv întemeiat pentru care oamenii încep să deschidă șampania când vor să se bucure și au ceva de sărbătorit. Câteva studii sugerează că, după consumul a unu sau două pahare de șampanie, starea ta de spirit se schimbă devenind mai puțin agresivă și mai sociabilă. Dar poți deveni și mai anxios. Există diferențe semnificative între indivizi în modul în care oamenii experimentează alcoolul, dar există schimbări acute și pronunțate în starea de spirit.

Un motiv pentru aceste schimbări de dispoziție este prezența polifenolilor, care au activitate similară cu cea a antidepresivelor în creier.

Foto: Shutterstock

Surse:

https://centaur.reading.ac.uk/33675/1/ARS-2012-5142-Corona_1P%20notes%20v2.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6634848/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult