Tusea la copii. Dr. Mihai Craiu, despre remediul care funcţionează: „Este eficient și indicat copiilor mai mari de 1 an”

  • Publicat:
Tusea la copii. Dr. Mihai Craiu, despre remediul care funcţionează:
Sursa foto: shutterstock

Vremea este schimbătoare și ne cam păcălește, iar răcelile și gripa aglomerează camerele de gardă și sălile de așteptare ale cabinetelor medicilor de familie. Simptomele îi țin chiar și la pat pe unii pacienți, în special pe copii. Au nasul înfundat, tușesc și le curg secreții. Iar acest scenariu îngrijorează mulți părinți.

Iată ce le recomandă acestora medicul Mihai Craiu. Remediul este eficient și indicat copiilor mai mari de un an.

Ce putem face cu tusea celor mici?

Ce putem da acum, de sărbatori, dacă nu este atât de grav încât să mergem la spital?!?

Copiilor mai mari de 1 an, câte o linguriță de miere. Care ar putea fi de ajutor. Multă sănatate!”, este mesajul transmis de dr. Mihai Craiu, medic pediatru, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Lista medicamentelor pentru tuse şi răceală care nu trebuie folosite acasă

Tot medicul Mihai Craiu vine în sprijinul părinților și cu o listă de medicamente care, sub nicio formă, nu trebuie folosite acasă.

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari? Ei bine, urmatoarele:

1. Antitusive – dextrometorfan, codeină

2. Expectorante – guaiafezină

3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

„De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.

De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare.

Practic – planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu… Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și … RĂBDARE.

Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult