4 moduri eficiente în care poți combate anxietatea

  • Publicat:
4 moduri eficiente în care poți combate anxietatea

Anxietatea are o modalitate de a se strecura în viața ta când te aștepți cel mai puțin. Este ca un musafir nepoftit care îți intră în mijlocul întâlnirii în care sărbătorești ceva cu cei mai buni prieteni, aducând cu el o furtună de neliniște și îngrijorare.

Vestea bună este că cercetătorii se ocupă de găsirea unor soluții mai bune pentru diagnosticarea și tratarea anxietății. Un exemplu recent este un test de sânge inovator, dezvoltat de cercetători americani, care ar putea aduce speranță femeilor care experimentează această problemă. Testul examinează biomarkeri (sau molecule) găsiți în sânge pentru a evalua riscul cuiva de a dezvolta anxietate, precum și severitatea stresului existent. Acesta va permite medicilor să sugereze metode de tratament personalizate – inclusiv terapie, schimbări de stil de viață și medicamente – bazate pe biologia pacientului. Până când soluții de acest tip vor deveni disponibile, iată patru modalități încercate și testate pentru a reduce și gestiona anxietatea.

Controlează respirația

Când anxietatea lovește, respirația noastră tinde să devină superficială și rapidă, alimentând senzația de sufocare. Dar știai că tehnici de respirație profundă au demonstrat că activează răspunsul de relaxare al corpului? Cercetările sugerează că angajarea în respirație profundă, diafragmatică, poate reduce hormonii de stres, scădea tensiunea arterială și contribui la o stare de calm și bunăstare. Așa că ia-ți un moment să te concentrezi asupra respirației tale, inspirând adânc pe nas și expirând încet pe gură. Permite puterii respirației tale să te aducă înapoi la o stare de liniște. Încearcă aceste trei tehnici de respirație pentru a te readuce la calm atunci când ai nevoie.

Mișcă-ți corpul

Anxietatea își face cu plăcere loc în mintea noastră, dar activitatea fizică poate fi un instrument puternic pentru a combate efectele sale. Studiile științifice au arătat în mod constant că exercițiile regulate sunt asociate cu simptome reduse de anxietate. Activitatea fizică eliberează endorfine, substanțe chimice naturale ale corpului care pot îmbunătăți starea de spirit și ameliora stresul. Fie că este vorba de exerciții aerobice, yoga sau chiar o simplă plimbare în natură, găsirea modalităților de a integra mișcarea în rutina ta poate îmbunătăți semnificativ starea ta generală de bine. Nu trebuie să faci antrenamente lungi în sala de sport: o plimbare de 10 minute poate face minuni la fel de bine ca o sesiune de 45 de minute. Exercițiile regulate (de exemplu, de 3 ori pe săptămână) vor face, de asemenea, mai puțin probabil ca tu să te simți anxios, în primul rând.

Caută sprijin

Anxietatea poate părea copleșitoare atunci când o porți singur, dar conectarea cu alții poate oferi un suport atât de necesar. Multe studii subliniază importanța suportului social în gestionarea anxietății. Să împărtășești îngrijorările unui prieten sau unui membru al familiei de încredere nu numai că oferă un umăr pe care să plângi, dar și ajută la normalizarea experiențelor tale și la validarea sentimentelor pe care le ai. Construirea unei rețele de suport și căutarea de ajutor profesional atunci când este necesar pot contribui semnificativ la bunăstarea mintală generală.

Practică autocompasiunea

În mijlocul anxietății, practicarea autocompasiunii poate fi un antidot puternic. Cercetările sugerează că autocompasiunea, care implică tratarea sinelui cu amabilitate și înțelegere, este asociată cu reducerea anxietății și creșterea bunăstării psihologice. Participarea la activități de îngrijire personală, cum ar fi exercițiile de relaxare, mindfulness sau implicarea în hobby-uri, poate contribui la un sentiment de autocompasiune și poate stimula reziliența în fața anxietății. Amintește-ți mereu că meriți amabilitate și înțelegere, mai ales din partea ta.

Foto: Shutterstock

Surse: https://medicine.iu.edu/news/2023/03/blood-test-for-anxiety#:~:text=By%20examining%20the%20RNA%20biomarkers,them%20based%20on%20their%20biology.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2023.1136900/full#:~:text=5.-,Conclusion,significant%20effects%20on%20anxiety%20relief.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult