Ce probleme indică durerile de burtă în funcție de localizarea acestora

  • Publicat:
Ce probleme indică durerile de burtă în funcție de localizarea acestora

De la balonare inconfortabilă la dureri persistente, niciunul dintre noi nu scapă de durerea de burtă.

Potrivit serviciului de sănătate al Marii Britanii (NHS), majoritatea durerilor de stomac nu sunt ceva serios și vor dispărea după câteva zile. Cu toate acestea, multe dintre organele vitale se găsesc în partea inferioară a abdomenului.

Acest lucru înseamnă că locul durerii pulsatile poate indica uneori ce nu este în regulă sau, mai specific, ce organ este afectat, conform medicului de familie Claire Merrifield.

Cu toate acestea, senzorii noștri de durere din abdomen (între cutia toracică și pelvis) funcționează puțin diferit față de cei de pe pielea noastră.

„Aceasta înseamnă că localizarea durerii în stomac nu ne spune întotdeauna exact ce se întâmplă, deși poate fi utilă”, spune medicul pentru Sun Health. „Ca regulă generală, durerea generalizată este mai puțin probabil să fie gravă decât durerea pe care o poți localiza precis.”

Iată ce probleme pot indica durerile abdominale, în funcție de localizarea acestora:

Durere în partea de sus, central 

Orice durere provenind de sub cutia toracică ar putea fi un semn de reflux acid, conform medicului Claire Merrifield.

„Este posibil să fie dureros să apăsați în acea zonă”, a explicat ea. Refluxul acid apare atunci când mușchiul care permite alimentelor să circule de la esofag la stomac nu funcționează așa cum ar trebui.

Poate provoca o senzație de arsură în piept, pe care o numim adesea arsuri la stomac.

Conform NHS, alte simptome ale refluxului acid includ:

  • gust neplăcut în gură
  • tuse persistentă
  • voce răgușită
  • respirație urât mirositoare
  • balonare și senzație de greață

De obicei, este cauzat de simpla supraalimentare sau de consumul anumitor alimente. Cafeaua, roșiile, ciocolata și alimentele grase sau condimentate pot provoca arsuri la stomac, conform NHS. Evitarea acestor alimente poate ajuta uneori la reducerea efectelor secundare ale arsurilor la stomac.

Cele mai bune tratamente: Antiacide fără prescripție și evitarea anumitor alimente

Când să mergi la medic: Dacă ai arsuri la stomac în majoritatea zilelor sau schimbările de stil de viață și medicamentele de la farmacie nu ajută

Durerea este localizată în dreapta, sus

O durere bruscă și ascuțită în partea dreaptă superioară a abdomenului ar putea proveni de la vezica biliară, care se află chiar în spatele cutiei toracice.

„Pietrele la vezica biliară sunt probabil cea mai frecventă cauză a durerii aici”, explică Claire Merrifield.

În cele mai multe cazuri, acestea nu provoacă simptome și nu trebuie tratate, conform NHS.

Dar dacă o piatră la vezica biliară rămâne blocată într-un orificiu din interior, poate declanșa o durere bruscă și intensă în stomac care de obicei durează până la cinci ore.

Medicul adaugă: „Puteți lua analgezice simple precum paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii. Este o idee bună să mergeți la medic dacă această durere apare frecvent sau este severă.”  

Unele persoane cu pietre la vezica biliara pot dezvolta, de asemenea, complicații, cum ar fi inflamația vezicii biliare, cunoscută și sub numele de colecistită. Dacă aceasta rămâne netratată, poate duce la infecții periculoase și septicemie – o reacție potențial letală la o infecție.

Conform NHS, simptomele colecistitei includ:

  • febră mare
  • senzație de greață
  • vărsături
  • transpirație
  • pierderea poftei de mâncare
  • îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

Cele mai bune tratamente: Analgezice fără prescripție

Când să mergi la medic: Dacă durerea persistă și afectează viața de zi cu zi

Durere în dreapta, lateral

Durerea care radiază din partea inferioară a spatelui poate indica ceva în neregulă cu rinichii.

„Dacă vă puneți mâinile pe șolduri, degetele mari vor arăta spre regiunea lombară, unde se află rinichii”, explică Claire Merrifield. „Cauza cea mai obișnuită a durerii aici ar fi pietrele la rinichi sau o infecție la rinichi”, precizează medicul.

Potrivit NHS, pietrele la rinichi sunt incredibil de comune, dar incredibil de dureroase și pot duce la dureri severe, greață, vărsături, febră și frisoane. Acestea pot fi de la dimensiunea unui bob de sare până la cea a unei mingi de golf. De obicei, oamenii le elimină fără niciun disconfort.

Pietrele mai mari la rinichi pot provoca infecții sau pot opri funcționarea rinichiului dacă nu sunt tratate. Infecțiile la rinichi pot fi, de asemenea, foarte periculoase. Dacă sunt tratate imediat cu antibiotice, infecțiile la rinichi nu provoacă daune grave. Cu toate acestea, lăsată netratată, o infecție poate duce la leziuni permanente ale rinichiului, septicemie și chiar deces.

„Fiecare dintre acestea necesită atenție medicală, așa că nu ezitați să luați analgezice, dar nu întârziați să mergeți la medic dacă aveți dureri aici care nu trec”, adaugă Claire Merrifield

Cele mai bune tratamente: Analgezice fără prescripție

Când să mergi la medic: Dacă durerea persistă

Durerea este localizată jos, în partea dreaptă

O durere persistentă în partea inferioară dreaptă a abdomenului poate fi uneori un semn de apendicită.

„Cu apendicită, oamenii vor simți în general o stare de rău cu o durere surdă în jurul buricului, inițial, care se va muta apoi în partea dreaptă inferioară a abdomenului”, explică dr. Claire Merrifield. „Durerea în această zonă a abdomenului, în special dacă este constantă sau sensibilă la atingere, ar putea fi apendicită.”

Pot apărea lipsa poftei de mâncare, senzația de greață și constipație sau diaree, conform NHS.

Dr. Claire Merrifield adaugă că dacă experimentezi o durere semnificativă în această zonă, care nu se ameliorează, este mai bine să mergi la camera de gardă pentru a fi verificat de către un medic.

Dacă apendicita nu este tratată, apendicele poate să se spargă și să cauzeze infecții potențial letale.

Cele mai bune tratamente: Chirurgie de îndepărtare a apendicelui

Când să mergi la medic: Dacă durerea este constantă sau semnificativă

Durere în partea de jos, central 

Partea centrală inferioară a abdomenului este locul unde se află vezica și, la femei, uterul. Durerea care apare în această zonă ar putea fi un semn al unei infecții urinare.

„Dacă aveți o infecție urinară, veți avea probabil și o senzație de arsură când urinați și s-ar putea să miroasă neplăcut”, spune medicul. Ea spune că infecțiile urinare ușoare pot să dispară uneori de la sine dacă pacientul bea multă apă pentru a elimina infecția.

Dar în multe cazuri, antibioticele sunt necesare pentru a evita probleme mai grave, în special la bărbați.

Conform NHS, alte simptome ale unei infecții urinare pot include:

  • durere sau senzație de arsură la urinare (disurie)
  • nevoia de a urina mai des decât de obicei
  • nevoia de a urina mai des decât de obicei în timpul nopții (nocturie)
  • nevoia de a urina brusc sau mai urgent decât de obicei
  • urină tulbure
  • sânge în urină
  • durere în partea inferioară a abdomenului sau durere în spate, sub coaste

Cele mai bune tratamente: Apă și antibiotice

Când să mergi la medic: Dacă simptomele se înrăutățesc sau nu se ameliorează în două zile de tratament

Durere în partea centrală

Durerea care provine din mijlocul stomacului este probabil legată de intestine.

„Ar putea fi gaze, balonare, durere sau disconfort date de sindromul intestinului iritabil”, spune Claire Merrifield. „De obicei, schimbarea poziției și masajul ușor al stomacului vor calma disconfortul în această zonă.”

Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune comună care afectează sistemul digestiv. Provoca simptome precum crampe abdominale, balonare, diaree și constipație, conform NHS.

Poate fi debilitant și necesită un angajament pe termen lung față de obiceiurile zilnice, care pot include evitarea alimentelor care declanșează simptomele și consumul de alimente bogate în fibre.

Cele mai bune tratamente: Evitarea alimentelor care declanșează simptomele

Când să mergi la medic: Dacă simptomele persistă

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult