Dacă aveți diabet zaharat, este posibil să fiți preocupat de alcătuirea meniului zilnic. Diabetul este o boală cronică, care apare când nivelul zahărului din sânge este peste limite. Diabeticii trebuie să adopte un stil de viață sănătos. De aceea, v-ar putea fi de folos o listă de alimente care să nu vă lipsească din cămară!
Păstrarea alimentelor neperisabile la îndemână poate fi o modalitate excelentă de a reduce la minimum deplasările la magazin și de a vă asigura că aveți toate ingredientele necesare pentru a pregăti mese nutritive și sănătoase, notează healthline.com. Iată ce puteți consuma dacă sunteți diabetici, chiar și după o anumită perioadă de timp:
1. Năut uscat sau conservat. Năutul este popular în numeroase feluri de mâncare. Deși conține carbohidrați, este bogat în fibre, proteine și grăsimi, toate acestea ajutând la minimizarea nivelului de zahăr din sânge. Puteți folosi aceste leguminoase gustoase pentru a face hummus sau falafel. Mai mult, ele reprezintă o alternativă sățioasă și pot fi adăugate în supe, salate și alte amestecuri. Dacă este depozitat într-o cămară răcoroasă și întunecată, năutul uscat se păstrează până la 3 ani, iar cel conservat până la 1 an.
2. Conserve de roșii. Roșiile la conservă pot da gust mâncărurilor, inclusiv la supe și tocănițe. Sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi licopenul, care poate ajuta la sănătatea inimii. În plus, sunt destul de sărace în carbohidrați, astfel încât nu afectează decât în mod minim nivelul de zahăr din sânge. Roșiile la conservă pot fi folosite la gătit sau pentru a face sosuri. Legumele la conservă nu expiră de obicei decât la câțiva ani de la cumpărare.
3. Unt de arahide. Untul de arahide este o sursă ieftină de proteine, grăsimi și fibre sănătoase. Are puțini carbohidrați și este o modalitate excelentă de a face o gustare mai sățioasă. Îl puteți adăuga la pâine prăjită, îl puteți amesteca într-un smoothie sau îl puteți folosi la sosuri.De asemenea, este la fel de bun în mâncăruri sărate, cum ar fi amestecul de mâncare thailandeză. Asigură-te doar că alegi mărci de unt de arahide natural care nu conțin zahăr adăugat. După deschidere, untul de arahide rezistă aproximativ 1 an.
4. Fistic. Fisticul conține proteine și grăsimi sănătoase. Este, de asemenea, bogat în fibre, ceea ce îl face o gustare excelentă pentru persoanele cu diabet. Fisticul rezistă aproximativ 6 luni în cămară, deși refrigerarea le prelungește foarte mult durata de depozitare.
5. Somon la conservă. Somonul în conservă este bogat în acizi grași omega-3, care au efecte benefice asupra creierului și combat inflamațiile. În plus, acest pește este plin de proteine și nu are carbohidrați. Somonul la conservă conține, de asemenea, câteva oase, care sunt sigure și comestibile, dar oferă un aport de calciu. Puteți folosi somonul în conservă în salate. De obicei, nu expiră decât după 2 ani de la cumpărare.
Citește și: 10 moduri în care poți reduce tentația de a alege gustări nesănătoase
6. Fructe de pădure congelate. Fructele de pădure, cum ar fi zmeura, sunt relativ sărace în zahăr și bogate în fibre, în comparație cu alte fructe, cum ar fi bananele sau merele. Fructele de pădure congelate pot fi folosite în smoothie-uri și rezistă până la 1 an în congelator. Deși va trebui să le verificați din când în când pentru a vedea dacă nu s-au stricat. În plus, fructele de pădure sunt pline de nutrienți și antioxidanți care stimulează sănătatea. Sunt ideale pentru diabetici!
7. Quinoa. Este o cereală integrală moale, cu un gust și o textură asemănătoare cu cea a orezului brun. Cu toate acestea, are mai multe proteine și fibre – și mai puțini carbohidrați totali – decât orezul brun, ceea ce o face ideală pentru persoanele cu diabet. Quinoa rezistă între 6 luni și 1 an dacă este depozitată corespunzător, într-un recipient sigilat în cămară.
8. Ulei de măsline. E bogat în compuși antiinflamatori, iar consumul regulat al acestuia vă poate ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge, uleiul de măsline este grăsime pură, deci nu conține carbohidrați care să vă afecteze nivelul de zahăr din sânge. Cu toate acestea, este bogat în calorii, așa că ar trebui să îl folosești cu moderație. Este un ulei de gătit popular și ideal pentru dressinguri și sosuri.
9. Pulbere de proteine. Cele mai multe pudre proteice sunt sărace în carbohidrați și zaharuri adăugate, oferind în același timp doze mari de proteine. De asemenea, sunt rapide și convenabile. Proteina din zer este derivată din laptele de vacă, așa că, dacă preferați o opțiune bazată pe plante, puteți folosi pudră de proteine din soia sau mazăre. Pudra de proteine este un adaos excelent pentru smoothie-uri, shake-uri proteice și deserturi. De obicei, durează până la 1 an dacă este sigilată și depozitată într-un loc răcoros și uscat.
Citește și: Dieta care face reversibil diabetul, chiar și după 10 ani de la debutul bolii
10. Ciocolată neagră. Ciocolata neagră este un deliciu excelent pentru persoanele cu diabet. Cu cât este mai neagră, cu atât mai bine, deoarece ciocolata cu un conținut mai mare de cacao tinde să conțină mai puțin zahăr adăugat. Cacao este, de asemenea, bogată în fibre și grăsimi sănătoase. O puteți consuma ca atare sau o puteți include în numeroase deserturi. Un baton de ciocolată neagră se păstrează până la 4 luni în cămară, dar congelarea îi prelungește durata de valabilitate, de exemplu, doar 3 pătrățele (30 de grame) de ciocolată neagră 78% oferă 14 grame de grăsimi, 3 grame de proteine și 4 grame de fibre – cu doar 11 grame de carbohidrați
Sursa foto: Shutterstock