În ediția CSID.RO Live din 20 decembrie 2023 am abordat o temă în prim-plan în sezonul rece și anume urgențele medicale, în sezonul rece. Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat ce ar trebui să conțină kit-ul de urgență pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l aibă acasă.
„În primul rând, cred că dincolo de kit-ul de urgență sau alături de un kit de urgență, ar trebui ca pacienții cronici să-și cunoască într-o oarecare măsură și în concordanță cu pregătirea lor sau cu educația lor, să își cunoască corpul și afecțiunea, să știe lucruri simple despre ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă (…) Cred că e suficient să existe câteva mijloace de oprire a sângerării, comprese, mănuși de unică folosință, lucruri care seamănă, dacă vreți, cu trusa, cu conținutul trusei din autoturism.
Cred că genul ăsta de lucruri sunt suficiente, la care să se adauge acele medicamente de bază care sunt destinate fie afecțiuni cronice, dacă e vorba de așa ceva, fie scăderii durerii de tipul paracetamolului sau unui antiinflamator cu ibuprofen și care se poate administra fără rețetă (…) E mult mai important să știi să acorzi primul ajutor, repet, decât să îți construiești un chit foarte sofisticat, corect”, a explicat Dr. Cristian Pandrea coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.
Primul ajutor pe care trebuie să-l acordăm e să scădem temperatura în zona respectivă. Deci, aplicarea a unui jet de apă rece e primul gest care ar trebui făcut, fără discuție. Scade durerea, scade mecanismul, efectul temperaturii ridicate scade ca intensitate. Aplicarea unui material textil curat asupra zonei afectate de arsură, are rolul de a proteja, de a izola de mediul exterior suprafața arsă care e vulnerabilă. O compresă, un material textil cât mai curat care să împiedice contaminarea zonei. Nu există alte gesturi de prim ajutor, de tipul miere, iaurt și altele, astfel de remedii care au existat dintotdeauna.