Chipsurile sunt delicioase și reprezintă gustări rapide, dar sunt destul de nocive pentru organism. Unele persoane preferă chipsurile la cuptor fiind convinse că sunt mult mai sănătoase decât cele prăjite. Ce spun specialiștii?
Chipsurile conțin ingrediente care sunt nocive pentru organism. În plus, ele cresc riscurile apariţiei obezităţii, a diabetului de tip 2, a hipertensiunii, a bolilor de inimă, ba chiar a cancerului. Odată ce începem să le consumăm, simțim nevoia să mâncăm și mai mult.
În comerț se regăsesc chipsuri la cuptor, cât și chipsuri prăjite, iar mulți se întreabă care este diferența dintre ele. De regulă, chipsurile sunt prăjite în ulei de palmier, ceea ce le face să fie extrem de bogate în grăsimi nesănătoase.
Citește și: 5 alimente pe care le consumi zilnic și despre care probabil nu știi că sunt ultra-procesate
Un nutriționist din America a analizat diferențele dintre chipsurile coapte și cele prăjite, iar rezultatele sunt de-a dreptul șocante. Chipsurile coapte sunt la mare căutare, iar companiile alimentare le prezintă ca pe o alternativă mai sănătoasă față de cele prăjite.
Potrivit Allied Market Research, piața chipsurilor coapte a fost evaluată la 6,2 miliarde de dolari în 2021. Se preconizează că va crește la 10,9 miliarde de dolari până în 2031.
În timp ce nutriționistul spune că chipsurile prăjite au mai multe calorii și grăsimi, ea a precizat că diferențele dintre cele două tipuri de chipsuri nu sunt atât de semnificative. O singură pungă de chipsuri prăjite are 149 de calorii, 10 grame de grăsimi totale și 1 gram de grăsimi saturate. În comparație cu cele coapte, care au 131 de calorii, 5 grame de grăsimi și 0,7 grame de grăsimi saturate.
„Chipsurile coapte oferă mai puțină grăsime în general decât chipsurile obișnuite, ceea ce le face să fie doar puțin mai sărace în calorii, ceea ce va avea un impact minim asupra aportului total de calorii pentru ziua respectivă”, a spus McPherson, conform nypost.com.
Între timp, ea a descoperit că chipsurile coapte au, în general, cu 25% mai mulți carbohidrați decât cele prăjite.
„Se pare că chipsurile obișnuite oferă mai mult potasiu (12% față de 7% din valoarea zilnică într-o porție obișnuită) și vitamina C (24% față de 0%) decât chipsurile coapte, doi nutrienți benefici, chipsurile coapte nu sunt neapărat mai sănătoase decât chipsurile obișnuite. Dar ambele pot face parte dintr-o rutină alimentară. Alegeți-vă preferatele și bucurați-vă pe deplin de fiecare înghițitură crocantă”, a mai notat medicul nutriționist.
Sursa foto: shutterstock