Concediu medical pentru îngrijirea copilului: în ce condiții se acordă și ce s-a schimbat

  • Publicat:
Concediu medical pentru îngrijirea copilului: în ce condiții se acordă și ce s-a schimbat

Concediul medical pentru îngrijirea copilului a suferit mai multe modificări semnificative, astfel că, din ianuarie 2024, de când se aplică în noua variantă, indemnizația pentru creșterea copilului bolnav este mai mică, iar perioada standard a vârstei copilului pentru care părinții pot primi concediu din partea angajatorului s-a mărit.

Ce condiții ar trebui îndeplinite pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului

Atât părinții naturali, cât și cei adoptivi pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minimum 6 luni în ultimele 12 luni de dinainte solicitării concediului. Vârsta pe care trebuie să o aibă copilul pentru ca părinții să poată beneficia de această formă de concediu a crescut de la 7 la 12 ani (18 ani pentru copiii cu handicap), pentru că un copil de 7 ani nu poate sta singur acasă și să-și administreze singur tratamentul. Psihologii considera că vârsta minimă pentru ca un copil să fie lăsat singur acasă este 12 ani. 

Pe ce perioadă poate fi acordat concediul medical pentru îngrijirea copilului

Concediul medical pentru îngrijirea copilului poate fi primit numai de către unul dintre părinți, pe o perioadă de maximum 45 de zile calendaristice pe an. 

Există totuși și excepții, numărul de zile putând ajunge până la 90 dacă cel mic este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale. Pe certificatul medical vor apărea două coduri, cel de concediu medical pentru îngrijirea copilului și codul bolii pentru care s-a acordat concediul medical. 

Câți bani vor primi părinții pe perioada acestui tip de concediului medical 

Din păcate, începând cu luna ianuarie a anului 2024, indemnizația pentru creșterea copilului bolnav este mai mică față de anii anteriori, pentru că, începând cu acest an, Guvernul a decis ca mai multe tipuri de concedii să fie impozitate mai mult. 

Printre acestea se numără și concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, impozitat cu 10%, deci, suma pe care o vor primi părinții este mai mică decât cea de anul trecut. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News