Pentru a ameliora congestia toracică, adică mucusul din plămâni, poți încerca remedii naturale, inclusiv consumul de lichide, utilizarea unui umidificator și administrarea decongestionantelor fără prescripție medicală. În unele cazuri, s-ar putea să ai nevoie de o rețetă pentru medicamente mai puternice.
Dacă te confrunți cu o tuse persistentă, probabil ai acumulare de mucus în piept. Chiar dacă aceasta nu este o afecțiune care să-ți pună viața în pericol, poate afecta calitatea ei. Netratată însă, poate duce la complicații. Înainte să mergi la medic, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ameliora simptomele acasă.
Pentru multe persoane, remediile naturale acasă sunt un tratament eficient de primă linie. Așadar, încearcă aceste opțiuni:
Nu, corectez. Bea MULTE lichide! Sună clișeic, dar probabil auzi acest sfat adesea, iar asta pentru că funcționează. Lichidele ajută la subțierea mucusului. De asemenea, lichidele calde pot ajuta la eliminarea mucusului din piept și nas. Acest lucru poate ameliora congestia oferindu-ți o ameliorare semnificativă a simptomelor.
Studiile arată că gargara cu apă sărată caldă poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei răceli, care pot include exces de mucus. Încearcă să amesteci o cană de apă caldă, filtrată sau îmbuteliată, cu jumătate până la trei sferturi de lingurițe de sare. Ia o înghițitură și înclină ușor capul înapoi și fă gargară timp de 30-60 de secunde. Alternativ, folosește o soluție salină sub formă de spray sau într-un irigator nazal ceramic.
Încearcă să îți ții capul drept, mai ales noaptea. Acest lucru va ajuta la scurgerea mai rapidă a mucusului. Poți face acest lucru prin așezarea a câtorva perne mai mari sub cap.
Aburul poate, de asemenea, să ajute la desprinderea mucusului și la ameliorarea congestiei. Poți cumpăra un umidificator de la farmacie. S-ar putea să fie benefic dacă-l folosești noaptea lângă patul tău. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea congestiei în timpul somnului.
În funcție de nevoile tale, poți crea propriul tău spațiu cu aburi sau umidificator acasă în următoarele moduri:
Mierea a fost folosită ca remediu natural de-a lungul istoriei și este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Există unele dovezi științifice care susțin că ar putea fi utilă în ameliorarea tusei nocturne la copii.
În urma unei meta-analize din 2018, a șase studii randomizate, s-au găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că mierea ar putea fi mai eficientă decât lipsa tratamentului, un placebo. Cu toate acestea, nu a fost neapărat mai eficientă decât obișnuitul supresor al tusei Dextrometorfan (Robitussin și altele).
Anumite uleiuri esențiale pot ajuta la desprinderea mucusului din piept. O meta-analiză din 2020 a șapte studii sugerează că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea unor simptome ale bolilor respiratorii, cu toate că rezultatele studiilor au fost mixte.
Uleiurile de mentă și de eucalipt sunt, de asemenea, folosite ca decongestionante naturale.
Poți folosi uleiul esențial în două moduri:
Decongestionantele sunt disponibile sub formă lichidă, comprimate sau spray nazal, la farmacie. Opțiunile comune fără prescripție medicală includ:
Unguentele conțin ingrediente decongestionante, dar sunt aplicate topic în loc să fie ingerate. De obicei, îl poți aplica pe piept în fiecare noapte până când simptomele se opresc. Asigură-te să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.
Într-un studiu mai vechi din 2010, cercetătorii au studiat copii care au primit tratament, fie cu unguent vaporizator, fie cu alt tip de unguent sau fără medicamente. Unguentul vaporizator a obținut cel mai bun scor pentru tuse și congestie.
Un alt studiu din 2017 arată că participanții răciți care au folosit un astfel de unguent au putut dormi mai bine noaptea, deși studiul nu a stabilit dacă acest lucru se datorează ameliorării simptomelor precum tusea.
Fumatul poate crește cantitatea de mucus din căile respiratorii, așa că este o idee bună să eviți acest obicei nociv.
Încearcă să adaugi mai multă ceapă, usturoi, lămâie sau ardei iute în mâncarea ta. Un sondaj din 2018 sugerează că acestea ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii și tusei, inclusiv la reducerea mucusului.
Alimentele picante care conțin capsaicină ar putea, de asemenea, să ofere o ameliorare temporară de congestie sinusoidală prin stimularea fluxului de mucus.
Surse: