O probă de rutină prelevată din sistemul cu alimentare cu apă potabilă a orașului Câmpina a identificat o depășire a nivelurilor admise de tetracloretenă şi tricloretenă, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publica Prahova recomanda ca până la prelevarea celei de-a doua probe în vederea confirmării sau infirmării concentrației celor doi produși chimici să se evite consumul de apă pentru băut, gătit și spălat.
Potrivit unui comunicat emis de Primăria Câmpina, la data de 25 ianuarie, și citat de antena3.ro, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a informat primăria, operatorul Hidro Prahova şi cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, mai exact la 26 iunie, neconfirmată de o a doua probă recoltată, conform procedurii, până la acest moment, a evidenţiat neconformități în privința a doi compuși chimici – tetracloretenă şi tricloretenă – peste concentrația maximă admisă.
În perioada 26 – 28 ianuarie au fost efectuate lucrări pentru igienizarea tuturor rezervoarelor și pe 29 ianuarie a fost retestată calitatea apei pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretenă şi tricloretenă.
DSPJ Prahova a recomandat consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă afectată ca, până la reîncadrarea apei în parametrii de potabilitate, să evite consumul de apă de la robinet pentru băut, gătit şi spălat.
De asemenea, Hidro Prahova a pus la dispoziția locuitorilor din Câmpina surse alternative de apă prin amplasarea containerelor de tip IBC cu apă potabilă care să fie folosită până la obținerea noilor rezultate.
Efectele potențiale asupra sănătății consumatorilor ce se pot manifesta după consumul de apă cu concentraţii de tricloretenă și tetracloretenă peste concentrația maximă admisă o perioadă lungă de timp (este vorba despre mai mulți ani) se referă la riscul ca unele persoane să prezinte afecțiuni hepatice, renale, ale sistemului imun, sistemului nervos central, sistemului reproductiv masculin, malformații fetale și un risc crescut de cancer.
În plus, apa în care concentrația de tetracloretenă și tricloretenă depășește concentrația maximă admisă nu devine mai sigură prin fierberea ei, ci, dimpotrivă, prin procesul de fierbere, riscul este mai mare, din cauza creșterii concentrației contaminantului.
Foto: Shutterstock