O minte rătăcitoare care caută în mod constant următoarea sa doză de social media în loc să se concentreze pe sarcina pe care o are de dus la bun sfârșit acum pare a fi blestemul secolului al XXI-lea (și nu doar al unui creier în proces de îmbătrânire). O lume plină de tehnologie care ne poate distrage extrem de ușor duce la nevoia de a lucra la capacitatea noastră de concentrare. Așa că ieși de pe Instagram sau Tiktok și citește despre lucrurile care îți pot îmbunătăți capacitatea de concentrare chiar acum.
Să îți fie prea cald sau prea rece poate fi atât de perturbator încât îți afectează gândirea. Studiile care au măsurat performanța la locul de muncă la diferite temperaturi sugerează că eficiența optimă apare la 22°C. Între timp, un studiu de la Cornell University a arătat că o creștere a temperaturilor într-un birou de la sub 20°C la 25°C a dus la o reducere cu 44% a erorilor la tastare și o creștere masivă de 150% a productivității. (Fapt interesant: birourile, hotelurile și centrele comerciale din întreaga lume au temperatura setată în general la 22°C).
Experții credeau odată că muzica clasică este cea mai bună pentru creier, dar cercetările recente sugerează că orice muzică îți place are beneficii. Ea crește concentrarea și productivitatea, pur și simplu pentru că îți place. Ascultarea unei melodii pe care o iubești scade nivelurile hormonului de stres cortizol, care altfel poate încetini cogniția.
Lumina din primele ore ale dimineții suprimă producția hormonului de somn melatonină și sincronizează ceasul biologic al corpului tău cu momentul zilei, făcându-te mai alert. Fiecare regiune a creierului și a corpului are propriul ceas intern, iar expunerea la lumină aliniază toate ceasurile tale.
Asta este cantitatea de apă de care spun oamenii de știință că femeile au nevoie pentru a rămâne hidratate, deși o mare parte din aceasta o primim prin alimentație. Chiar și o ușoară deshidratare poate interfera cu concentrarea, potrivit unui studiu din Journal of Nutrition. O greșeală clasică în privința hidratării: crezi că îți este foame, dar de fapt îți este sete. Când simți nevoia să mănânci, încearcă să bei un pahar de apă – s-ar putea să constați că pofta dispare și gândirea îți devine mai clară.
Te va ajuta să-ți amintești mai multe detalii despre ceea ce încerci să reții. Într-un studiu de la University of Surrey, persoanele care au închis ochii au răspuns corect la 23% mai multe întrebări atunci când li s-a cerut să-și amintească o scenă decât au făcut-o persoanele care au ținut ochii deschiși. Cercetătorii cred că este mai ușor să-ți vizualizezi trecutul și să-ți amintești când elimini distragerile vizuale. La fel, o listă scrisă de mână este mai ușor de reținut decât una tastată. Desenul funcționează chiar mai bine.
Foto: Shutterstock