4 motive pentru a lua o pauză de la smartphone: sfatul psihologului

  • Publicat:
4 motive pentru a lua o pauză de la smartphone: sfatul psihologului

Înainte să poți ajunge la sfârșitul acestei propoziții, probabil că vei privi, atinge sau cel puțin te vei gândi să îți verifici telefonul. Asta dacă nu cumva citești deja acest text pe el din prima.

Nu ai nevoie de statistici pentru a ști că aproape toată lumea este lipită de ecrane în zilele noastre. Da, tehnologia este revoluționară și a transformat multe dintre ocupațiile, industriile și viețile noastre. Dar, în alte moduri, ne-a făcut și foarte anxioși, mai puțin productivi și mereu distrași, chiar dacă ne este greu să recunoaștem.

„Valul expunerii noastre zilnice (excesive) la tehnologie a creat o formă relativ nouă de anxietate legată de necesitatea de a rămâne conectați”, spune psihologul Andreea Cristea. „Telefoanele noastre bipăie, clipesc, vibrează – orice pentru a ne atrage atenția”, spune ea. „Și așa ajungi să stai mereu în așteptarea următoarei notificări.”

„Au trecut zilele când era în regulă să îți lași telefonul acasă când mergeai doar până la magazin. Astăzi, dacă cineva își permite să întârzie cu răspunsul la mesajul tău, probabil presupui că ai spus ceva greșit. Cel puțin nu suntem singuri. Tot mai mulți oameni simt această anxietate legată de telefon, nu doar cei dintre noi mai predispuși să fie anxioși în mod natural,” spune psihologul Andreea Cristea.

Iată câteva moduri foarte specifice în care telefonul tău reușește să îți dea viața peste cap, dar și ce poți face în legătură cu asta.

Anxietatea de baterie descărcată

Nouăzeci la sută dintre noi suferă de această formă foarte specifică de anxietate legată de telefon, conform unui sondaj realizat pe 2.000 de utilizatori de smartphone-uri. Sondajul a arătat că oamenii cu anxietate de baterie descărcată au spus că simt panică atunci când bateria telefonului scade sub 20%, din cauza amenințării iminente de a rămâne fără conexiune. „Este modul panică”, spune Andreea Cristea. „Nu crezi că vei avea timp să îl încarci și nu știi cum te vei menține conectat dacă nu îl încarci.” Simptomul major al ABD? Să ceri unui străin să îți împrumute un încărcător. „Când te uiți la comportamentele oamenilor cu această anxietate, vezi că sunt destul de obsesive”, adaugă psihologul Andreea Cristea.

Sindromul vibrației fantomă

Simți vibrația în buzunar și îți scoți telefonul pentru a vedea cine te sună — doar pentru a afla că vibrația aceea a fost pur și simplu un produs al imaginației tale. Încet și sigur, fenomenul vibrației fantomă a preluat controlul asupra noastră. Cercetările sugerează că, cu cât ești mai anxios în privința menținerii conexiunii, cu atât ai mai multe șanse să interpretezi greșit acel spasm muscular ca o notificare de pe Instagram sau de la un mesaj primit.

Nomofobia

Ești nomofob dacă îți este frică să stai fără telefon. Un studiu a dezvoltat un chestionar de nomofobie pentru a măsura această frică și a descoperit un lucru interesant: cu cât ești mai de acord cu afirmații precum „M-aș enerva dacă nu aș putea folosi smartphone-ul și/sau capacitățile acestuia oricând aș vrea” și „Dacă nu aș avea smartphone-ul cu mine, m-aș simți anxios pentru că nu aș putea comunica instantaneu cu familia mea și/sau prietenii”, cu atât ești mai nomofob.

FOMO (Fear Of Missing Out)

Teama de a nu fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă poate fi factorul de stres original al smartphone-ului. Este declanșată cel mai des de postările pe rețelele de socializare care ne fac să dorim să fim parte din orice postare pozitivă, fie că este vorba despre un concert sold-out, o cină extravagantă în familie sau primii pași ai unui copil. „Ne temem atât de mult să ratăm ceva, încât comparăm natural versiunile perfecte ale vieților prietenilor și familiilor noastre în acele postări de pe social media, ceea ce poate duce la sentimente de gelozie și chiar depresie. Atunci pare că cea mai bună soluție pentru a trăi cu adevărat acea viață este să fii primul care apasă ”Like” sau să comentezi,” spune psihologul Andreea Cristea.

Deci, ce poți face?

Conexiunea constantă înseamnă că nu oferim niciodată minților noastre o șansă să descopere gânduri creative. Ne privăm de timpul de calitate petrecut cu prietenii și familia, pentru că petrecem mai mult timp uitându-ne la ceea ce este pe telefon decât la fețele lor. Diminuăm abilitățile noastre de comunicare în persoană pentru că pierdem acele momente emoționale și ne distrugem complet somnul lăsând sunetul pornit pe telefoanele pe care le ținem pe noptiere. Știi cât este de nociv și totuși nu te poți opri.

Noroc că schimbările mici pot duce la îmbunătățiri semnificative. „Începe prin a-ți stabili un program pentru când vei verifica telefonul”, spune psihologul Andreea Cristea. Nu trebuie să pară descurajant: setează-ți o alarmă pentru un interval de timp. După ce îți pui telefonul pe silențios, întoarce-l cu fața în jos astfel încât să nu poți vedea nicio notificare. Când alarma sună, ai două minute să te uiți la orice dorești pe telefon. Apoi repetă.

„Vei începe să observi când devii bun la asta – și ar putea dura o săptămână întreagă să-ți schimbi obiceiul – pentru că atunci când sună alarma, o oprești și continui să lucrezi”, spune psihologul Andreea Cristea. Atunci când simți că te descurci bine, poți mări treptat intervalul la care îți verifici telefonul. 

Cu o oră înainte de culcare oprește complet telefonul și lasă-l în altă cameră. „Știu că este foarte dificil, dar verificarea telefonului în mijlocul nopții îți distruge somnul”, spune specialista noastră. Și nu, adaugă ea, nu ai nevoie de el pentru a te trezi dimineața, pentru asta îți poți cumpăra un ceas deșteptător. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult