Consumul de ceai negru este o opțiune sănătoasă de băutură, fără zahăr, fără calorii și plină de antioxidanți. De fapt, este cea mai consumată băutură din lume, alături de apă, făcând parte din viața multor oameni.
Atâta timp cât nu ești sensibil la cofeină, nu ai reacții adverse la ceai în sine sau nu adaugi cantități excesive de zahăr în el, să bei ceai negru în mod regulat poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea ta. Totuși, este bine să fii atent dacă ai anemie, deoarece acest tip de ceai poate scădea absorbția fierului.
Iată care sunt câteva dintre beneficiile ceaiului negru:
Datorită conținutului de cofeină din ceaiul negru, acesta te poate ajuta să te concentrezi și îți crește nivelul de energie. O cană de ceai negru are aproximativ o treime din cofeina unei cești de cafea. Prin urmare, este excelent pentru persoanele care doresc un impuls suplimentar de energie fără stimularea exagerată a cafelei. Deoarece ceaiul negru conține cofeină, dar și L-teanină, un compus care ajută organismul să producă mai mulți neurotransmițători care contribuie la o stare de bine, ceaiul negru poate oferi un plus de energie mai echilibrat decât cel oferit de cofeina din cafea.
Un studiu a descoperit că două sau mai multe cești de ceai negru pe zi pot reduce riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii ischemice a inimii și a accidentului vascular cerebral. În plus, ceaiul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și funcționării stratului endotelial al vaselor de sânge. Acest lucru poate contribui la susținerea unui flux sangvin corect în întregul corp și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Antioxidanții din ceaiul negru numiți flavonoide pot, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Unele cercetări indică faptul că, pe lângă sănătatea generală a inimii, ceaiul negru din dietă poate reduce colesterolul LDL (colesterolul rău) în sânge. Alte cercetări au descoperit că, deși nu are întotdeauna un impact asupra colesterolului total sau HDL, poate reduce semnificativ concentrațiile de LDL.
Ceaiul negru conține antioxidanți numiți polifenoli care pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate, la rândul său, ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Acești polifenoli contribuie la protejarea organismul împotriva stresului oxidativ, ceea ce poate reduce riscul de boli cronice, inflamație, boli de inimă și cancer.
Există cercetări convingătoare despre consumul de ceai și prevenirea daunelor cauzate de expunerea la soare. Cu toate acestea, cu siguranță ar trebui să folosești în continuare cremă de protecție solară când te afli în aer liber, deoarece mai sunt necesare cercetări care să confirme eficiența acestei modalități de protecție.
În special dacă nu adaugi îndulcitor în ceaiul tău, este o băutură care poate contribui la hidratarea organismului și are beneficii antiinflamatoare care au un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru cei care au prediabet sau diabet.
Chiar dacă se vorbește despre ceaiul pentru pierderea în greutate de decenii, o analiză recentă a mai multor articole științifice pe această temă a scos la iveală faptul că un consum regulat de ceai negru poate inhiba digestia și absorbția grăsimilor și zaharurilor complexe, susținând potențial o greutate corporală sănătoasă fără disconfort gastrointestinal.
Foto: Shutterstock