3 obiceiuri zilnice care îți adâncesc anxietatea

  • Publicat:
3 obiceiuri zilnice care îți adâncesc anxietatea

Când apare la momentul potrivit – cum ar fi înainte de un termen limită sau de un test, anxietatea poate fi o emoție pozitivă și motivatoare. Dar dacă îngrijorarea incontrolabilă și monologurile interioare negative te chinuie în mod regulat, atunci e o altă poveste: anxietatea necontrolată poate prelua controlul asupra minții tale, afectându-ți emoțiile și comportamentele zilnice.

Dar poți prelua controlul. Fie că suferi de o tulburare de anxietate sau simți pur și simplu că nu-ți poți controla îngrijorările și fricile mai des decât ți-ai dori, renunțarea la aceste obiceiuri care provoacă anxietate te poate calma rapid.

Analizezi excesiv fiecare mic detaliu 

„Ruminația este un tipar cognitiv de gândire repetată despre o situație în loc să iei măsuri pentru a o rezolva,” explică psihologul Andreea Cristea. Este un semn distinct al anxietății – analizarea excesivă a fiecărui conflict cu un prieten sau a unei situații delicate la locul de muncă nu este sănătoasă. Există dovezi importante care arată că ruminația poate duce la stări de spirit negative precum depresia și anxietatea.

„În loc să întorci orice detaliu pe toate părțile, întreabă-te dacă există ceva ce poți face în legătură cu problema ta,” sugerează psihologul Andreea Cristea. Notează câteva soluții și începe să lucrezi la ele. „Dacă nu este o situație pentru care ai putea avea tu o soluție, este important să înveți să tolerezi incertitudinea”, spune psihologul Andreea Cristea. „Să poți trăi cu incertitudinea este o abilitate remarcabilă. Te ajută să nu-ți mai pierzi timpul cu lucruri pe care nu le poți controla în momentul respectiv”, adaugă ea.

Verifici constant e-mailul 

Lupta pentru a atinge un echilibru între viața profesională și cea personală este ceva cu care se confruntă aproape fiecare persoană. Și este chiar mai dificil de realizat atunci când telefonul mobil îți permite să fii legat de biroul tău 24/7. „Dacă te simți vinovat că dai refresh la mail la orice oră din zi, întreabă-te de ce te uiți la e-mail în primul rând”, spune Andreea Cristea. Aștepți un document important sau vrei să nu ratezi nimic? Dacă este ultimul caz, încearcă să-ți aloci anumite intervale de timp fără telefon. „Stabilirea unor limite pentru obiceiurile tale negative te poate ajuta să faci loc pentru obiceiuri mai bune”, te asigură psihologul Andreea Cristea.

Petreci mult timp singur 

Un sistem de suport social solid este extrem de important când vine vorba despre sănătatea mintală, deoarece izolarea este un fir comun în rândul celor care suferă de anxietate. Și faptul că mulți oameni încă lucrează remote nu ajută. Dacă ai fost excesiv de implicat în muncă, petreci mai mult timp în casă sau nu ești conectat cu cei pe care îi iubești, s-ar putea să observi o creștere a intensității simptomelor.

Însă efortul de a te reconecta poate ajuta. „Oamenii sunt adesea blocați în propriile gânduri cu anxietatea, deci, cu cât poți ieși din mintea ta, cu atât mai bine”, spune psihologul Andreea Cristea. Nu trebuie să devii peste noapte extravertit pentru a te bucura de beneficiile socializării. Ieși cu prietenii sau cu colegii de birou la o cafea, fă câteva ore de voluntariat în comunitatea ta, programează o discuție telefonică sau video cu o rudă pe care o vezi foarte rar. Aceste acțiuni mici pot face o diferență mare.

Desigur, dacă anxietatea ta se agravează și nimic nu pare să ajute, consultă-ți medicul – nu este ceva care să treacă pur și simplu de la sine.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult