Bergamota conține compuși precum polifenoli și flavonoide care pot reduce colesterolul total și trigliceridele, cu potențialul de a crește colesterolul bun HDL. Bergamota este un fruct citric care se întâlnește în regiunea Calabria din Italia și care are o istorie în medicina tradițională italienească pentru tratarea febrei și infecțiilor.
În prezent, cercetătorii vin în susținerea beneficiilor sale antioxidante și antiinflamatorii, demonstrând că acest fruct ar putea avea beneficii și privind reducerea colesterolului.
Studii clinice arată că bergamota administrată oral sub diferite forme poate reduce colesterolul total și densitatea acestei lipoproteine. Studiile de laborator sugerează că polifenolii din bergamotă pot influența enzimele specifice asociate colesterolului.
O recenzie sistematică a 12 studii arată că suplimentarea cu bergamotă a avut următoarele rezultate:
În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că, deși extractul de bergamotă nu bloca direct enzimele implicate în producția de colesterol, acesta reducea nivelul colesterolului în celulele ficatului și limita absorbția colesterolului în celulele intestinale.
Studii clinice arată o reducere a colesterolului după câteva săptămâni de administrare constantă. În general, studiile au ținut 1-6 luni. Trebuie să iei în calcul faptul că bergamota sau extractul de bergamotă poate varia de la o persoană la alta când vine vorba de reducerea colesterolului.
Cantitatea de bergamotă pe care trebuie să o consumi pentru a reduce colesterolul poate varia în funcție de câțiva factori, inclusiv forma de bergamotă administrată (extract, ulei, supliment), concentrație și afecțiunile pacientului. Dozele eficiente trebuie să fie între 150mg și 1500mg zilnic.
Deși are numeroase beneficii, bergamota poate veni la pachet cu câteva efecte adverse:
Bergamota nu trebuie consumată de:
Foto: shutterstock
Surse: